Bilgisayar ortamında mimarlığın mimarlık eğitimine etkileri
The Effects of computer aided design on architectural education
- Tez No: 106331
- Danışmanlar: PROF. DR. OYA PAKDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tasarım, mimarlık eğitimi, bilgisayar destekli tasarım, yazılım, modelleme ıx, Design, architectural education, computer aided design, software, modelling
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET Bilgisayar destekli tasarımın mimarlık eğitimine etkileri çeşitli üniversitelerde son yirmi yıldır yapılan araştırmalarla sorgulanmaktadır. Bu araştırmalardan alınan sonuçlar, bilgisayar destekli tasarım sistemlerinin, kullanıldığı projelerde son ürüne de yansıyan bir kalite artışı sağladığı yolundadır. Buna karşılık, ülkemizde bu alanda yürütülen çalışmaların yetersizliği bu konuda araştırma yapılma gerekliliğini ortaya koymaktadır. Bu tez çalışması ile amaçlanan, mimarlık lisans eğitim ve öğretiminde bilgisayar destekli tasarım sistemlerini kullanarak, öğrencinin çözüm arayışları geliştirmede ve tasarlamada daha üretken olabileceğini saptamaya çalışmaktır. Bu hedef çerçevesinde mimarlıkta kullanılabilen bilgisayar teknolojileri incelenmiş, takip eden süreçte dünyada mimarlık eğitiminde öncü üniversitelerin ders ölçeğinde konuya yaklaşımları araştırılmıştır. Türkiye'de bu anlamda lisans düzeyinde yürütülen çalışmalar da incelenerek deneysel bir alan çalışması modeli üretilmiştir. Çalışmanın bir diğer önemli yam, çalışma için belirli kriterler doğrultusunda seçilen CAD yazılımına göre mimari amaçlı bir eğitim yönteminin de geliştirilmiş olmasıdır. Deneysel çalışmanın sonucunda ortaya çıkan veriler doğrultusunda, bilgisayar destekli tasarım sistemlerinin, öğrencilerin ifade yetersizliklerinin ortadan kaldırılmasında ve tasarım becerilerinin geliştirilmesinde önemli katkıları olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The effect of computer aided design on architectural education has been questioned during the last two decade in various universities all around the world. The result of these researches shows that computer aided design systems contribute with the higher quality that reflects to the final product. On the other hand, unsufficiency of these researches in Turkey example indicates the necessity of investigating this subject deeper. The aim of this master thesis is to evaluate the effects of computer aided design systems on the productivity of architecture students in solution, design and development. To reach this aim, the computer technologies that can be used in architecture have been investigated and the approach of the leading architecture departments all around the world have been studied. In that context' the studies that are being contacted in the undergradute level in Turkey have also been investigated and an experimental field study has been developed. Another important aspect of the study is that an architectural education method has been developed for the use of CAD software that has been selected according to searching criterias. The results of this experimental study has shown that, computer aided design systems improve the students capability of architectural expressing and designing skills.