Ekstrüde polistren köpük levhaların dış duvarlarda kullanımı
Usage of extrude polystrene foam-boards at outer wals
  1. Tez No: 106341
  2. Yazar: TAMER KARACA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL AYBERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrüde polistren, köpük levha, dış duvar, ısı yalıtımı, Extrude polystrene, foam-board, outer wall, thermal isolation VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET Isı yalıtımının yapılarda uygulanması sonucunda ortaya çıkan olumlu koşulların enerji tüketimi ve çevre kirliliğindeki azalmayı sağlaması en genel faydası olarak sayılabilir. Bunun yanında yapının fiziksel koşullarının koruması da sağlanır. Kullanıcılar için konfor şartlarının sağlanması için, duvar malzemelerinin özelliklerini yitirmeden, işlevlerini sürdürebilmesi ve yapı bakım maliyetlerinin minimuma indirilmesi gereklidir. Bütün bunların gerçekleşmesi için ısı yalıtımı yapma bilincinin yeterli düzeyde, yönetmeliklerin eksiksiz olması ve tasarımcı malzeme bilgisinin iyi, işçilik kalitesinin de yüksek olması gerekir. Yalıtım malzemeleri içinde gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan Ekstrüde polistren sert köpük levhalar teknik özellikleri, uygulama özellikleri ile kullanıma elverişli olan bir malzemedir. Bu tezde, Ekstrüde Polistren Sert Köpük Levhaların tüm özelliklerini tesbit etmek, yapı dış duvarında kullanımını ayrıntılı bir şekilde vermek, doğru uygulama yöntemlerini birbirleriyle karşılaştırmak, bu yöntemleri resim ve detaylarla açıklamak, uygulanmış yapılar üzerinde levhaların performanslarını tesbit etmek amacı güdülmüştür. Bu kapsamda giriş bölümünün ardından 2. bölümde dış duvar-ısı ilişkisi incelenmiş, 3. bölümde Ekstrüde polistren sert köpük levhaların her yönüyle tanınması, 4. bölümde levhaların dış duvarlarda konumlandırılması ve uygulama yöntemleri anlatılmış ve detaylarla desteklenmiştir. Bunun yanısıra levhaların performansları ve gerçekleştirilmiş 22 farklı uygulama üzerinde yapılan performans incelemesi sonuçlan verilmiştir. 5. bölümde ise çıkarılan sonuç ve öneriler aktarılmıştır. Ekler bölümünde ise incelenen 22 yapının herbirinin inceleme sonuçlan ayn ayn anlatılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thermal isolation asset consists mainly in saving energy and obtaining control of pollution and also in protecting the physical conditions of the building. Furthermore, conditions of comfort can be provided through the functional endurance of the material used for outer walls and thus minimize the maintenance cost to the consumers. To realize all the above one should use adequately the thermal isolation, apply the official regulations and of course the technicians should be specialists in the question and quality of labour should be high standarts.Among the wide range of isolation materials used in the developed countries such as extrude polistrene hard- boards are highly prevalent by their technical properties and specifications.This thesis aims to determine all specifications of the extrude polistrene hard-boards giving application details on the outer walls, compares the methods used, provide clarifications on the drawings and giving emphesis on the range of materials compared with other thermal isolation materials. Chapter one is presentation. In chapter two: the connection of heat with outer walls has been determined. Chapter three gives extrude polistrene hard-boards presented in every specifications, outer wall installements, model details, expances, functional feasibility, the benefit of the investment etc. and technical drawings all these care supported through various thermal isolation boards have been compared and insufficiencies or assets of the materials have been clearly indicated. Chapter four gives detailed information of the extensive usage of the material on the outer walls.