Diesel motorlarında kısmi yük şartlarında EGR'nin motor performansı ve emisyonlar üzerine etkilerinin araştırılması
The Analysis of effects of EGR on performance and emissions of a diesel engine in medium load conditions
  1. Tez No: 106344
  2. Yazar: ŞÜKRÜ KAMİL MERGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN YAVAŞLIOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: EGR, diesel motoru performansı, emisyonlar, EGR, diesel engine performance, emissions, macro particles VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı, kısmi yüklerde çalışan aşın doldurmak bir dizel motorunun NOx emisyonlarım azaltmak için EGR yönteminin uygulamasını ve etkilerini incelemektir. Belirlenmiş 5 adet işletme şartında % 0 ila %30-40 oranlarında EGR uygulanmıştır. Her bir işletme şartında ve uygulanan her EGR oranında motor performans ve emisyon hesap ve ölçümleri yapılmış. Elde edilen bu veriler karşılaştınlmıştır. Yapılan uygulamalar sonucunda görülmüştür ki, kısmi yük şartlarında motora %40 oramnda EGR uyguladığımızda NOx emisyonlarında %56 'a varan iyileştirmeler elde edilebilmektedir. Fakat yanmanın aşın kötüleşmesi sonucunda diğer kirleticilerden, is miktannın %422 mertebesinde, CO ve CO2 emisyonlannm %34 mertebelerinde yükselmesi, uygulama alanımızı sınırlamaktadır. Bunun yanında motor performansının dikkate değer oranda etkilenmediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Application and effects of EGR method for reducing NOx emissions of a turbo charged medium-duty diesel engine in medium load conditions were studied. EGR is executed at 5 pre-defined operating conditions and for EGR rates from %0 to %30-40. At each operating condition and EGR rate, engine's performance and emissions values are calculated and gathered from devices. Then these data's are compared with each other. At the end of the study we see that, at medium load conditions and %40 EGR rate is applied, it is possible to get %56 improvements at NOx emissions. But because of severe conditions of combustion, emissions of other pollutants are increased as macro particles at a rate of %422 and CO and CO2 at a rate of %34, so this limited our application range. However it is observed that engine performance was not affected considerably.