İstanbul tarihi yarımada ve çevresinde Cumhuriyet dönemi ilköğretim okulları mimarisi (1923-1938)
The Arthitecture of Republic era primary school in historical peninsula of İstanbul and surrounding (1923-1938)
  1. Tez No: 106382
  2. Yazar: MELİK KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet dönemi, ilköğretim, ilkokul, mimari özellikler, yapı, Republic era, primary education, primary school, architectural feature, building XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
ÖZET Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşundan yıkılışına kadar geçen sürede Kamu yapılarının önemli bir birimi olan İlköğretim yapılan Cumhuriyet dönemiyle birlikte; gelen yenilikleri ile toplum yaşantısının sosyal gereği olarak yerini korumuş ve önemi danada artmıştır. Cumhuriyet' in ilk yıllarında yeni kurulmakta olan bir mimari ortamda mevcut mimari çevrenin etkisi büyük bir öneme sahiptir. Osmanlı İmparotorluğu'nun çöküş yıllarını yaşamış olan bu dönem mimarisine ait ilköğretim kurum yapılan incelenirken bunlara temel oluşturacak olan Osmanlı Devleti 'nin eğitim sistemi ve eğitim kurumlan mimari yapısına aynntılı olarak yer verilmiştir. 2. Bölümü oluşturan sıbyan mektepleri ve medreselerin mimari özellikleri; konumu, çevre yapılarla ilişkileri, plan şemalan, cephe özellikleri ve yapısal özellikleri ele alınmıştır. Cumhuriyet Dönemi Mimarisinin bir diğer önemli özelliği ise, bu dönemde gerçekleşen birçok alandaki reformlar siyasi ve ekonomik yapılaşma hareketleridir. Bu dönem mimarisi bir çok yeniliğe tanık olmuştur bu nedenle 2. Bölümün devamında cumhuriyet mimarisi eğitim alanındaki gelişmeler ve yeni bir eğitim sisteminin kurulması üzerinde kısaca durulması öngörülmüştür. Klasik çağ osmanlı mimarisinin batı kökenli bir biçimleme anlayışıyla yozlaşmasına tepki olarak geliştirilen ulusal mimarlık akımı ve dönemin diğer mimari etkinliklerine araştırmanın 3. bölümünde yer verilmiştir. Böylece dönemin genel mimari görünümünü belirlemek amacıyla bu akımlann oluşum ve gelişim süreçleri üzerinde durularak, Cumhuriyet dönemi ilköğretim okullan mimarisine etkilerini değerlendirme kapsamında mimari özelliklerinin ana hatlanyla tanımlanması amaçlanmıştır. 3. Bölümün devamında ilköğretim okullan mimarisi genel tasanm ilkeleri ve okulann 1923 - 1938 döneminde bölgesel dağılımı incelenerek belirlenen tip projelerinin analizi çalışmaya yön vermiştir. Çalışmanın esas kısmını oluşturan 3. Bölümün sonunda tespit edilen A tipi ve B tipi ilköğretim okullannın ayrıntılı mimari analizleri, mevcut durumlan ve geçirdiği evrimler ele alınacaktır. 4. Bölümde ise okullarla ilgili çalışmanın devamında bir pilot bina seçilmiş ve yapımından bu yana özgün niteliğini koruyan bu okul, tip plan projesinde gerçekleşmiş olduğundan önemle üzerinde durulmuş, mevcut durumu belgeleme çalışmalan yapılarak rölöve projeleri hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Era prevailing from establishment until fall of the Ottoman Empire, being an essential part of official buildings; primary education buildings, has increased their importance and preserved their position as a social life with coming improvements. The existing architectural environment in the first years of the Republic has a great importance on the newly establishing architectural environment. While evaluating the primary education buildings which has witnessed the fall of the Ottoman Empire, a detailed study has been carried out on the education system and education organisations architecture. Sibyan schhols and medrese's forming the Section II and their architectural features, their interaction with surrounding buildings, plan schemes, elevation and structural features are evaluated. Another property of early republic era architecture is the reforms, both political and economical reformation movements occurred. This era architecture has witnessed new improvements therefore it is found essential to place a point on the establishment of a new education system during the early republic education. National architecture developed as a response to the western based shaping concept on the classic ottoman architecture and other architectural influences are studied in Section 3 of the research. Thus placing an emphasis on the development and formation scopes in order to define the general architecture view, and the effects on the republic era primary school architecture are evaluated with basics. Section 3 includes primary school architecture general design principles and regional distribution of schools during 1923 - 1938 and they are evaluated as typical project analysis, which has guided the research. In Section 3, by forming the main section of the study, a detailed architectural analysis of pre defined A and B type primary school, existing conditions and evaluation is defined. In Section 4 a school has been chosen as a case study and being preserved its original features from construction and moreover being constructed from a type project, existing architectural drawings are prepared.