Bir matkap tezgahının sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak tasarımı
The Design of a drill press machine by finite element method
- Tez No: 106388
 - Danışmanlar: PROF. DR. ERHAN ALTAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Bilgisayar destekli tasarım, bilgisayar destekli analiz, sonlu elemanlar yöntemi, üç boyutlu katı modelleme, masaûstû matkap tezgahı. XV, Computer aided design, computer aided analysis, finite element method, 3D solid modeling, desktop drill press machine. xvi
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 176
Özet
ÖZET Masaûstû matkap tezgahınm sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak tasanmınm yapıldığı tez çalışması sekiz bölümden oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla; giriş, matkap tezgahlan ve delme işleminin özellikleri, matkap tezgahının dizayn ve mukavemet hesaplan, sonlu elemanlar analiz yöntemi, tezgah parçalarının sonlu elemanlar yöntemi ile analizi, matkap tezgahının iki boyutlu çizimleri, matkap tezgahının katı modellemesi ve sonuç bölümleridir. Giriş bölümünde; takım tezgahlarının gelişimi hakkında bilgi verilmektedir. İkinci bölümde; matkap tezgahlan ve delme işleminin özellikleri anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde; matkap tezgahının devir kademelendirme, motor gücü hesabı ile tezgah paçalarının boyutlandırma ve mukavemet hesaplan yer almaktadır. Dördüncü bölümde; SElfne giriş, SEY ile İlgili kavramlar, SEY üe analiz ve örnekler, yöntemin üstünlükleri ve olumsuzlukları, SEVnin kullanım alanlan ve Ansys programının anlatıldığı kısımlar bulunmaktadır. Beşinci bölümde; tezgah parçalarının SEY ile yapılan gerilme ve deformasyon analizleri yer almaktadır. Altmcı bölümde; tasarımı yapılan tezgahm iki boyutlu çizimleri, yedinci bölümde; tezgahın üç boyutlu katı modellemesi, sonuç bölümünde ise tasarım ile ilgili değerlendirmeler yer
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study in which the desktop drill pres machine is designed by finite element method, are consist of eight sections. In sequence these; introduction, property of the drill press and drilling process, calculates of design and strength, the finite element method, analysis of the drill press components by the finite element method, two dimensional drawings of the drill press, solid modeling of the drill press and result sections. In introduction section; the informations is given about development of the machine tools, In second section; property of the drill press machines and drilling process is told. In third section; levels of the rotation, the engine power calculation, dimensioning and strength calculation of the drill press component is presented. In fourth section; introduction to the FEM, basic consents about the FEM, analysis by the REM and examples, advantage and disadvantage of the FEM, application areas of the FEM, and Ansys package program sub-sections is presented. In fifth section; analysis of the drill press component by finite element method is explained. In sixth section; two dimensional drawings of the drill press that is designed, In seventh section; three dimensional solid modeling of the machine, and in result section; the conclusion is explained about the design of the drill press.