Kalıplı imalatta hızlı prototipleme teknolojisi
Rapid prototyping technology in mould manufacturing
- Tez No: 106425
- Danışmanlar: PROF. MEHMEN EMİN YURCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rapid Prototyping, Stereolithography, Fused deposition modelling, Silicone casting under vacuum
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Hızlı Prototipleme (HP) Teknolojisi, bilgisayardaki grafik modelden doğrudan katı nesnelerin elde edildiği bir imalat yöntemidir. 1987 yılından sonra gelişen bu teknolojiye 3D Systems Firması öncülük etmiştir. Yöntemin esası, parçanın üç boyutlu tasarımı (CAD) ile başlamaktadır. Tasarımı yapılan parça, bilgisayar ortamında dilimlenerek tanımlanmakta ve bu veri, hızlı prototipleme makinesinin güç ünitesine aktarılmaktadır. Makine, prototipi her katmanının bir öncekine bağlanmasıyla oluşturmakta ve tasarlanan model tamamlanıncaya kadar bu işlem devam etmektedir. Hızlı Prototipleme teknolojisinin günümüz endüstrisindeki yeri göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Yapılan tasarımlarda muhtemel tasarım hatalarının tespit edilmesi için modelin monitör üzerinde gözlemlenmesi veya imal edilecek parçaların mekanik dayanımlarının önceden tayin edilmesi için birtakım bilgisayar analizlerin matematiksel olarak yapılması, uygun parçaların elde edilmesi için her zaman yeterli olamayabilmektedir. Ancak, HP parçaların çok kısa sürede ve tasarıma birebir uyumlu imal edilebilirliği ve yapılan incelemeler sonucu parçada herhangi bir hata tespit edildiğinde CAD tasarıma dönülüp hatanın düzeltilettlirliği ile HP sistemleri, en çok tercih edilen prototip imalatı yöntemleri arasında yerini almıştır. Yukarıda anılan aktörlerden dolayı, bu çalışmada HP teknolojileri üzerinde incelemeler gerçekleştirilmiştir. Endüstride en çok uygulanan HP yöntemleri detaylı bir şekilde tanıtılmış ve bu yöntemlerden Stereolitografi (SL) ve Ergiyik Malzeme Birikimi (Fused Deposition Modelling-FDM) sistemleri, işlem esasları ve parametreleri açısından incelenmiş, kıyaslanmış ve uygulamalarla desteklenmiştir. HP modelleri direkt endüstriyel parça veya fonksiyonel test model (FTM) olarak kullanılabilmektedir. Nitekim bu çalışmada da, FTM uygulamasına örnek teşkil etmek amaçlı, SL yöntemi ile imal edilmiş olan bir prototip, silikon kalıpta mastar model olarak kullanılmış ve poliüretan esaslı döküm parça imal edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada amaçlanan unsurlar sırasıyla, Hızlı Prototipleme ve İmalatı teknolojilerini incelemek, kıyaslamak, yöntemin parça imalatına sağladığı avantajları vurgulamak ve anılan teknolojinin kalıplama proseslerindeki yerini ve önemini uygulamalarla desteklemek suretiyle göstermek olmuştur. Anahtar kelimden Hızlı prototipleme, Stereolitografi, Ergiyik Malzeme Yığma, Vakum altında silikon kalıplama. M
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Rapid Prototyping Technology is a manufacturing method by which physical parte are built directly from computer generated representation of the part geometry. 3D Systems Inc. brought this new technology to the market in 1987. The principle of this method starts with three-dimensional computer aided design (CAD) model of the part The computer softwareslices the designed model and men this data is transferred to the hardware of the RP machine. The machine uses this data to construct the model layer by layer, each layer being bonded to the previous one until the model is formed as a solid object The place of the rapid prototyping Technology in today's industry is very significant Determining the probable design faults on the drafted models by investigating computer screen and making computational analyses are not always sufficient to obtain correct patterns. However, by means of mis new technology, parts are manufactured in a very short time being devoted to the design. If any fault is determined on the prototype after the analysis, mis fault can be easily corrected on CAD model. All these reasons make RP systems to have become the most preferable method among manufacturing process of prototypes. For the factors mentioned above, in this study an investigation is made on RP technologies. One of the two most applied methods of RP systems, Stereolithography (SL) and Fused Deposition Modelling (FDM) are studied, compared and benchmarked by a few industrial applications. RP patterns are both used as industrial parts and functional test models (FTM). As an example for FTM, a prototype built by SL is used as master model in silicone mold and the polyurethane founded cast part is manufactured by vacuum casting method To sum up, the factors aimed in this study are to investigate and compare Rapid Prototyping and Manufacturing Technologies, to emphasise the advantages brought by for manufacturing industrial parts and to point out the place and the importance of mis new method in moulding process.