Plastik enjeksiyon kalıplarında akış karakteristiklerinin incelenmesi
Investigation of flow characteristics in plastic injection molding dies
  1. Tez No: 106426
  2. Yazar: SERAP SÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. MEHMET EMİN YURCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Viskozite, Kayma Gerinim hızı, Kayma Gerilmesi, Enjeksiyon Basıncı, Reoloji, Viscosity, shear stress, shear strain, injection pressure, reology XI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Malzemesi ve İmalat Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
ÖZET Plastik malzemelerden imal edilmekte olan çeşitli parça ve mamuller günümüzde, otomotivden beyaz eşyaya, oyuncaktan elektronik sektörüne kadar tüm alanlara girmiş ve yoğun bir kullanım alanına sahip olmuştur. Böylesine çok talep edilen bir mühendislik malzemesi olması dolayısıyla, plastiğin biçimlendirilme yöntemleri üzerinde yoğun araştırmaların yapılması bir zorunluluk haline gelmiş ve günümüze kadar bu alanda büyük gelişmeler kaydedilmiş bulunmaktadır. Halen bu gelişmelerin sürdüğü; sık sık yeni malzeme türlerinin lanse edildiği ve plastik malzeme üretim prosesleri ile parça ve profil imalatında aşamalar kaydedildiği bilinmektedir. Plastik mamul üretiminde en popüler imalat yöntemlerinden bir tanesi enjeksiyon metodudur. Enjeksiyon metodu, plastiğin uygun sıcaklıkta ergiyik haline getirilmesi, bunun belli bir basınçta kalıba basılması ve kalıbın soğutularak mamulün kalıptan dışarı alınmasından meydana gelen bir işlem topluluğu olarak tanımlanabilir. Enjeksiyon makinası, Kalıp soğutma ve havalandırma sistemleri, sıcak ve soğuk yolluk sistemleri gibi bir çok ana ve yardımcı ekipman söz konusu proseste önemli rol oynarlar. Plastik parça imalatında en çok uygulanan yöntem enjeksiyon olduğundan, bu çalışmada plastik enjeksiyon kalıplarındaki malzeme akışını etkileyen karakteristikler ve bunların parça kalitesi üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Many pieces and products made of plastic materials are used nowadays in every sector from electronics, automotive to toys and has possessed a very intense using field. As it is requested much as an engineering material, researches an plastic processing methods has become an asset and up to day many developments has been observed. The most preferred method in plastic manufacturing is plastic injection, characteristics effecting material flow and the effect of this product quality is investigated in this project. Injection method can be explained as series of process which includes melting the material in the appropriate heat level chosen according to the plastic material, ejection of this material in to the mold under determined pressure and extracting the product by cooling the mold. İn this process many main and auxiliary equipments, such as injection machine, mold cooling and venting systems, cold and hot runner systems and pushing systems have a great role. During the use of these equipments obtaining the synchronization is very important for producing a perfect product and shortening the cycle periods. By this way decreasing the costs is also intended. Parameters as reologjc qualifications of polimer known as viscosity, viscoelastic behavior of polimer, appropriate process temperature, injection pressure, holding pressure, packing pressure, runner systems, cooling systems and application times in process, holding and cooling times, has a great role in flow characteristics in injection molding.