Demir esaslı malzemelerin kaynağında konstrüktif özellikler ve uygun yöntem seçiminin araştırılması
Constructive considerations in welding of iron based materials and investigation of suitable welding method
  1. Tez No: 106424
  2. Yazar: NEJAT DEMİRCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. NURULLAH GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaklı üretim, çizgisel kaynak yaklaşımı, torsiyon yükleri, yorulma yükü, kaynakta vibrasyon, emniyet katsayıları, kaynak büyüklüğü, kaynak ağzı tasarımı, kaynak software programlan, kaynak yöntemleri, yöntem seçimi. XV, Welded sturctures, line approache to the weldment, torsional welding loads, fatigue loads, vibration in welded structures, safety coefficients, weld-siz, joint designe, software programs for welding, arc-welding methods, selection of welding methods. xvi
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
ÖZET Demir esaslı malzemelerin ark kaynak yöntemleri ile üretimi tasarımcıya verdiği özgürlük, malzeme ve üretim süresinden sağladığı kazanımlar ve kaynak teknolojisinin bu gün ulaştığı teknolojik düzey dikkate alındığında üzerinde önemle durulması gerken bir yöntem durumundadır. Bu çalışmada özellikle kaynaklı üretimin hesaplama yöntemleri ele alınmış, bu yönden sistematik bir yaklaşımın ortaya konulmasına çalışılmıştır. Kaynaklı üretimin temel problemlerinden olan, emniyet katsayılarının seçimi, torsiyon dayanımı, vibrasyon ve yorulma yükleri gibi dayanımla ilgili konular incelenmiştir. Kaynak büyüklüğünün hesaplanmasında kaynağın çizgisel olduğu varsayımı gibi yeni bir yaklaşım irdelenmiş, bu yönteme dayanan bazı hesaplama örnekleri verilmiştir. Kaynaklı birleştirmelerin hesaplanmasında Sonlu Elemanlar Analizi yöntemi, bu konuda hazırlanan software programlarının temelini oluşturmaktadır. Geliştirilen programlardan birisi olan FEWeld Software' i tanıtılmış, klasik yoldan yapılan hesaplama ile, software yaklaşımlarından elde edilen sonuç karşılaştırılmıştır. Kaynaklı tasarımda dikkate alınması gereken özellikler ayrı bir bölüm halinde incelenmiştir. Kaynak ağzı tasarımının ilkeleri ile, değişik kaynak yöntemlerine uygun birleştirme tasarımları araştırılmıştır. Nihayet elektrik ark kaynak yöntemlerinin kullanım özellikleri,sınırlamalan, kaynak yöntemi seçimini belirleyen temel ilkeler çalışmanın diğer bir bölümünü oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT When the designe-freedom, the material and labor savings in the processe, and the today's level of these technologies reached, are being taken into consideration, the arc welded manufacturing of iron-based materials; is a topic that must necessarily be stressed. In this study, the calculation methods of weldments are handled and from this point of view a systematic approach tried to be put forward. The fundamenatal problems of welded structures, such as selection of safety coefficients, strength against torsional loads, vibration and fatigue loads, are intensly studied within the text. For the calculation of optimal weld-size, a new aproach, taking the weldments as a line, are investigated and some calculation examples based-on this method are given. The Finit Elements Analysis for the calculation of weldments,constitutes the basic back ground for the software programmes, intended to solve the problem in a PC domain. FEWeld, being one of the software programmes developed for this purpose, has been introduced briefly and the results for the classical and the software solutions of a welding problem has been compared with each other. The characteristics of a welded designe that must be considered are studied in a seperate section. In this connection, joint designe principles and the most suitable joint types for a particular arc-welding processes are studied. Finally, the application characteristics of arc-welding processes, the principles affecting the proper welding method selection is constituted another part of the sudy.