GPS (Global Positioning System) ile araç takip sistemleri
Vehicle tracking systems with GPS (Global Positioning System)
  1. Tez No: 106429
  2. Yazar: HÜSEYİN PEHLİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: GPS, araç takip sistemi, anlık navigasyon, CBS, veri iletişimi. vuı, GPS, road vehicle system, real time navigation, GIS, data communication. IX
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Günümüzde kullanılan; uydu bazlı konum belirleme sistemleri, halen gelişme aşamasında olup birçok uygulamaya esin kaynağı olmuştur. Bu sistemlerin öncüsü ABD'nin geliştirdiği GPS (Global Positioning System) sistemidir ve 1 mayıs 2000 tarihi itibari ile 20m doğruluğu sivil kullanıcıların hizmetine sunmuştur. Bu teknoloji kullanılarak değişik uygulamalar geliştirilmiştir. Hareket eden kara, hava ve deniz araçlarının anlık konumlarının, hız ve zaman etkenleri ile birlikte belirlenebilmesi, GPS kullanılarak araç takip (vehicle tracking) sistemlerinin geliştirilmesine sebep olmuştur. İletişim ve bilgisayar teknolojilerinin de gelişmesi bu sistemlerin entegrasyonunu gündeme getirmiştir. Sürekli hareket etmek zorunda olan insanların, anlık navigasyon ve konumlama ihtiyacının bir sistem olarak çözülmesi, özellikle Harita Mühendislerine yeni bir uğraş alam olmuştur. Standart bir araç takip sistemi; GPS ünitesi (araç kısmı), CBS bileşeni (izleme istasyonu), ve iletişim altyapısı olarak üç ana başlık altında analiz edilebilir. Bu bileşenler; takip ve yönlendirme sisteminden beklenen amaçlara göre değişiklik gösterebilir. Hareket eden aracın konumu ve hızı; sefer anında anlık olarak bir harita üzerinden, bilgisayar ekranında izlenebilir veya sefer sonrası kayıt edilen konum ve hız bilgileri zamana bağlı olarak değerlendirilebilir. Araç takibinden beklenen konum doğruluğuna göre uygun bir GPS konumlama yöntemi seçilebilir. Araç konumları, DGPS kullanılarak cm-dm düzeyinde konum doğruluğu ile de belirlenebilir. Seçilen yöntemle belirlenen koordinat bilgileri radyo frekansları, uydu haberleşme altyapısı, veya telsiz sistemleri ile izleme istasyonuna aktarılır ve bir altlık harita üzerinde, uygun bir yazılım kullanılarak izlenebilir. Bu izleme tek merkezde yapılabileceği gibi internet ağı kullanılarak çok merkezden de gerçekleştirilebilir. Bu çalışmada GPS ile araç takip sistemleri araştırılmış ve sistemi oluşturan bileşenler ayrı ayrı incelenmiştir. Bu sistemi uygulama amacıyla; Beşiktaş-Üsküdar arsında bir bölge haritası hazırlanıp, datum ve koordinat dönüşümleri yapılmıştır. Bu harita, yazılım ve bir mobil GPS kullanılarak; kullanıcının kendi kendini izlemesi ve yönlendirebilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT At present time, satellite based positioning systems are still in development phase and they cause inspiration of many applications. The leading one of these applications is GPS (Global Positioning System) that were developed in USA and it have been used with 20 metre accuracy for civil users since beginning of May 2000. Different applications have been developed by using this technology. Finding instantaneous position of moving land, air and sea vehicles and their velocity and time variables causes development of vehicle tracking system with GPS. The recent developments in communication and computer technologies (Information Technology) have brought integration issue of these systems. The necessity of instantenous navigation and positioning for some people who always moves, created new field for surveying engineers. The standard vehichle following system can be anlysed three main components: GPS unit( vehicle side ), GIS component, and communication infrastructure. The components can be change with depends on following and direction system's signals. The position and velocity of moving vehicle can be following in a map at computer screen during the journey instantenously or after journey it can be evaluated with depends on its position and location informations. According to accuracy of position of vehicle following, the suitable GPS positioning methods can be choose. By using DGPS, positioning accuracy can be find with cm / dm error. The coordinates are transmitted with radio frequency, satellite communication infrastructure, or wireless system to following stations and it can be followed with a special software. The following can be realised either one center or multicenter by use internet network system. In this thesis, GPS, the vehicle folowing system an their components are anlysed one by one. In order to realise an application with that system, an area dedicated between Beşiktaş and Uskudar and its map and their datum and data converstaions were prepared. At this thesis, the user can follow and direct himselfTherself by use the map, special software and mobil GPS.