Trabzon ve çevresi killerinin konsolidasyon katsayılarının anizotropluk açısından incelenmesi
The Experimental investigation of consolidation coefficients for Trabzon and region's clays from anisotropy point of view
  1. Tez No: 106440
  2. Yazar: NURAY KOÇER
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ UZUNER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Killer, Konsolidasyon Katsayısı, Anizotropi, Clays, Coefficient of Consolidation, Anisotropy. VI T.C YÜKSEKÖ?RETİM KUKUUD DOK0MAKTASYON MERKEZİ
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Bu çalışmada Trabzon ve çevresi killerinin konsolidasyon özelliklerini (sıkışabilirlik, aşın konsolidasyona uğramışlık, konsolidasyon katsayıları ile bunlar açısından anizotropluk vb.) araştırmak amacıyla yöre killerinden (Tıp Fakültesi, Havaalanı, Yomra, Köşk, Ardeşen, Sürmene, Akçaabat, Arsin, Of, Şana, Görele, KTÜ, Zafanoz, Maçka) örselenmemiş örnekler alındı ve sabit halkalı konsolidasyon aletinde konsolidasyon deneyleri yapıldı. Konsolidasyon deney sonuçlarından, düşük ve orta sımf sıkışabilir ve orta ağır derecede aşın konsolide olmuş olduklan anlaşılmıştır. Aynca yatay doğrultudaki konsolidasyon katsayılanmn düşey doğrultudaki konsolidasyon katsayılanndan genellikle büyük olduğu görülmüş ve yatay doğrultudaki konsolidasyon katsayılanmn düşey doğrultudaki konsolidasyon katsayılanna oranlan tespit edilmiştir. Doğu Karadeniz Bölgesi konum itibariyle Avrupa'yı Kafkaslar ve Orta Asya, hatta Uzak Doğu'ya bağlayan bir geçiş bölgesi üzerinde yer alıyor. Bu kapsamda en önemli konulardan biri ulaşım olup, gelecekte inşa edilecek bir ulaşım sistemi için de killerin konsolidasyonu, özellikle zemin ıslahında başvurulabilme olasılığı yüksek olan kum drenleri yönteminde, killerin konsolidasyon katsayısı açısından anizotropluğu önem kazanmaktadır. Bu tez çalışmasında konsolidasyon deneylerinin her birinin uzun zaman alması sebebi ile sınırlı sayıda (14 çift) deney yapılabildi. Böyle az sayıda deneyin tüm Doğu Karadeniz Bölgesi killerini öğrenmek veya sonuçlarım genelleştirmek için yeterli olduğu söylenemezse de bu çalışmanın Trabzon ve çevresi killerine bir kısım ışık tuttuğu belirtilmelidir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Experimental Investigation of Consolidation Coefficients for Trabzon and Region's Clays from Anisotropy Point of View Consolidation characteristics for Trabzon and region's clays such as compressibility, over consolidation, coefficient of consolidation and associated with those characteristics anisotropy were investigated in this study. To accomplish this, investigation clay samples were obtained from local fields of Tıp Fakültesi, Havaalanı, Yomra, Köşk, Ardeşen, Sürmene, Akçaabat, Arsin, Of, Şana, Görele, KTÜ, Zafanoz and Maçka. A fixed-ring consolidometer was used to perform consolidation tests in the laboratory. Based on the results obtained, it was observed that the clays studied were medium to low class compressible and moderately over consolidated. It was also observed that coefficients of consolidation in horizontal direction were generally greater than coefficients of consolidation in vertical direction. The strategic status of the Eastren Black Sea Region is quite important as it functions as a through way between Europe and Caucasia, the Central Asia and even the Far East. In this context, transportation is considered to be one of the primary concepts associated with a high probability of constructing a more developed transportation system in the region in the near future. This is vital in case that consolidation characteristics of clays are required in the construction of the transportation system and particularly when soil stabilization is needed to be performed using the method of vertical sand drains as the coefficients of consolidation of clay posses importance due to its anisotropic behaviour. In the investigation, a limited number of consolidation tests (14 pairs) were performed owing to the time needed for testing each one. It is thought to be not rational to end up with general conclusions on the whole clays of the Trabzon and region due to insufficient number of tests performed. However, this study can be considered to be a leading study and it is thought to shed some light on the topic.