Yeşil yol projesi'ne yönelik çevre hareketine aktif olarak katılan ve katılmayan yerel halkın çevresel değerlerinin karşılaştırılması: Rize örneği
Comparing environmental values of local people who participate and do not participate in the environmental movement against green road project: Rize sample
  1. Tez No: 584172
  2. Yazar: BELKIS BİRDEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEYYİRE YASEMİN YALIM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Medical History and Ethics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Yol Projesi, Çevresel Değer, Sosyal ve Ekonomik kalkınma, Çevre Etiği, Green Road Project, Environmental Values, Social and Economic Development, Environmental Ethics
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıp Tarihi ve Etik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Yeşil Yol Projesi, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize, Artvin ve Tokat olmak üzere dokuz ilin önemli yaylalarını birbirine bağlaması öngörülen bir projedir. Bu projeyle Doğu Karadeniz yaylalarını, doğu-batı aksında karayolu ile birbirine bağlayıp, bölgenin turizm potansiyelinin arttırılması amaçlanmaktadır. Proje ile bölgede sosyal ve ekonomik gelişmenin hızlandırılması hedeflenmektedir. Ancak yerel halkın, projeye yönelik yazılı ve görsel basında yer alan tepkileri“ekonomik kalkınmanın”öncesinde farklı değerlere sahip olunduğunu göstermesi açısından dikkat çekicidir. Bu bakımdan konunun, yerel halkın sahip olduğu çevre değerleri açısından incelenmesi gerekli görülmüştür. Tez çalışmasının genel amacı, Yeşil Yol Projesi üzerinden belirlenen sorunların değersel yönden incelemesini, çevre etiği kuramları yardımıyla gerçekleştirmek ve çözüme yönelik öneriler geliştirmektir. Çalışma kapsamında Yeşil Yol Projesi ile ilgili olarak, yerel halkın çevresel değerlerini ve duyarlılıklarını belirleyebilmek amacıyla, nitel araştırmalarda kullanılan veri toplama yöntemlerinden yarı yapılandırılmış yüzyüze görüşme ve odak grup görüşme teknikleri kullanılmıştır. Görüşmelerden elde edilen veriler tematik analize tabi tutulmuştur. Tez çalışması, Rize ili Çamlıhemşin ilçesinde ikamet eden ve araştırmaya katılmayı kabul eden yerel halktan gönüllüler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler Çamlıhemşin ilçe merkezi, Ayder, Kavrun ve Avusor yaylalarında yapılmıştır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, Doğu Karadeniz Bölgesi için Yeşil Yol Projesi'ne alternatif olabilecek önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Green Road Project is foreseen as a project that aims to unite the important highlands of nine cities namely; Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Trabzon, Rize, Artvin and Tokat. The objective of this Project is, to unite the Eastern Black Sea highlands on the east–west axis and to increase the tourism capacity which would accelarate the region's social and economic development. However reactions of the native population both in printed and mass media showed that they have differring values than economic values which determine their perceptions and attitude towards the Project. It is most accurate to evaluate the situation through local residents' perspective of environmental values. Main aim of the study is to examine the issues with regard to values by means of environmental ethics theories and to develop solution-oriented suggestions. Some of the qualitative data collection methods such as semi-structured interviews and focus group interview methods were performed in order to assess the environmental values and sensitivities of the local people regarding Green Road Project. Thematic analysis is applied on the data obtained from interviews. The study was conducted among the residents of Çamlıhemşin, a district of Rize province, who voluntarily approve to participate in the study. The interviews were conducted in Çamlıhemşin, Ayder, Kavrun and Avusor highlands. Based on the findings of the study, suggestions were made which can be alternative to the Green Road Project.