Zonguldak-Yenice-İncedere yağış havzasında ölü örtünün hidrolojik bakımdan önemli özelliklerinin bazı yöresel etkenlere göre değişimi
The Variation of important features of litter cover viewpoint hydrological according to some regional factors in Zonguldak-Yenice-İncedere watershed
- Tez No: 106498
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ARSLAN OKATAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Ölü Örtü, Su Tutma Kapasitesi, Meşçere Tipi, Bakı VII T.cYÖKSWÖCRITİMlCimiJUI SkflM.vrASYON MEMHİ, Litter Cover, Water Holding Capacity, Stand Type, Aspect vm
 - Yıl: 2001
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZET Zonguldak- Yenice-İncedere Yağış Havzası'nda yapılan bu çalışmada farklı meşçere tipleri ve farklı bakılar dikkate alınarak bazı ölü örtü özellikleri ile bu ölü örtü özelliklerine bağlı olarak toprak özelliklerinin değişimi araştırılmıştır. Bu amaçla araştırma alanında ölü örtü ve toprak örnekleri araştırma alanım temsil edecek şekilde beş farklı meşçere tipi (Meşe, Kayın, Meşe+Kayın, Karaçam+Kayın ve Göknar) ve dört farklı bakıdan (Kuzey, Güney, Doğu ve Batı) alınmıştır. Araştırma alanında her bir meşçere tipinin bulunduğu farklı bakılardan 2'şer adet olmak üzer toplam 36 adet toprak profili ve 3'er adet olmak üzere toplam 54 adet noktadan ölü örtü örnekleri alınmıştır. Açılan her bir toprak profilinden üst toprak katmanım temsilen 0-20 cm ve alt toprak katmanını temsilen 20-50 cm derinlik kademlerinden ayrı ayrı ikişer adet toprak örneği alınmıştır. Ölü örtü özelliklerini incelemek amacıyla tespit edilen 54 adet deneme alanından her biri için L, F ve H tabakalarından 9'ar adet ölü örtü örneği alınmıştır. Araştırma alnından alman toprak örnekleri üzerinde; tekstür, dispersiyon oranı, nem ekivalanı, solma noktası, yararlanılabilir nem, permeabilite, gözenek hacmi, su tutma kapasitesi, hacim ağırlığı, dane yoğunluğu, pH ve ateşte kayıp olmak üzere 12 adet toprak özelliği araştırılmıştır. Ölü örtü örnekleri üzerinde ise; firm kurusu ağırlık, hacim ağırlığı, su tutma kapasitesi, nem ekivalanı, solma noktası, yararlanılabilir nem, ateşte kayıp ve pH değerleri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Variation of Important Features of Litter Cover Viewpoint Hydrological According to Some Regional Factors In Zonguldak- Yenice-İncedere Watershed This study was conducted in Zonguldak- Yenice-İncedere watershed in which some litter cover features and soil properties changes occured by litter cover were studied by taking into account the different stand types and aspects. With this purpose, litter cover and soil samples were taken from 5 different stand types (Oak, Beech, Oak+Beech, Blackpine+Beech and Fir), 4 disfferent aspects (North, South, East and West). A total of 36 soil profiles and total of 54 litter cover samles were taken. Soil samples were taken from upper layer (0-20 cm) and lower layer (20-50 cm) for each profiles. To investigate litter cover properties 9 litter cover samples for each of 54 plot areas were taken from L, F and H layers. 12 soil properties such as texture, dispersion ratio, moisture equivalent, permanent wilting percentage, available moisture, permeability, porosity, water hold capacity, soil practicle density, bulk density, pH and loss on ignition were measured on the soil samples and owen dry, soil practicle density, water hold capacity, moisture equivalent, permanent wilting percentage, available moisture, loss on ignition and pH on the litter cover samples.