Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü çalışanlarının iş doyumu analizi
Job satisfaction analysis of the staff at Zonguldak Regional Directorate of Forestry
  1. Tez No: 616144
  2. Yazar: AYŞEGÜL AĞDAŞ OKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET DAŞDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İş doyumu, iş doyumunu etkileyen değişkenler, kişisel özellikler, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü, Job satisfaction, factors affecting job satisfaction, individual features, Zonguldak Regional Directorate of Forestry
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma; Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde (Zonguldak, Devrek, Dirgine, Ulus, Bartın, Karabük, Safranbolu, Ereğli, Yenice Orman İşletmeleri ve Gökçebey Orman Fidanlığı) çalışanların iş doyum düzeylerini ve bunu etkileyen faktörleri belirlemek, iş doyum düzeylerinin bazı kişisel özellikler (yaş, cinsiyet, medeni hal, eşin çalışma durumu, doğum yeri, eğitim, çalışılan birim, görev, toplam hizmet süresi-deneyim, görevde geçen süre, görev yeri sayısı, vekâlet görevi) açısından farklı olup olmadığını denetlemek ve iş doyumu ile kişisel özelikler arasındaki ilişkileri saptamak için yapılmıştır. Bu amaçla üç bölümden (Kişisel Özellikler Bölümü – 12 soru, İş Doyum Bölümü – 43 soru, Öneriler ve Yorumlar Bölümü) oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Anket formları 2018 yılında Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ve bağlı birimlerinde çeşitli görevlerde (müdür, müdür yardımcısı, şef, mühendis, büro personeli, arazi elemanı ve diğer) çalışan 348 kişi üzerinde, tam alanda, e-maille, yüz yüze görüşme yöntemiyle ve çalıştıkları işletme müdürlüklerine elden teslim edilerek uygulanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesinde betimleyici istatistikler, Kruskal-Wallis H-Testi, Korelasyon Analizi ve Faktör Analizi kullanılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucunda 5'li Likert ölçekli 43 soruya verilen cevaplara göre çalışanların toplam iş doyum düzeyleri; düşük (43-100 puan), orta (101-158 puan) ve yüksek (159-215 puan) şeklinde ölçülmüş ve çalışanların genel ortalamasına göre orta düzeyde iş doyuma sahip oldukları saptanmıştır. Çalışmada iş doyumunu etkileyen en önemli faktörler; 1) kararlara katılım ve saygınlık, 2) işle bütünleşme, 3) liyakate dayalı örgüt kültürü, 4) örgütsel iletişim (bildirişme), 5) vicdanen rahatlık, 6) çalışma koşulları, 7) ödül-takdir ve terfi olanağı olarak belirlenmiş ve toplam iş doyumum %67,40'ının bu faktörlerle açıklandığı saptanmıştır. Çalışma sonunda toplam iş doyumunun görev yapılan birime, medeni hale, eşin çalışma durumuna ve vekalet göreve göre istatistiksel olarak anlamlı fark gösterdiği, buna karşılık görev, eğitim, yaş, cinsiyet, doğum yeri, toplam hizmet süresi, görevde geçen süre ve görev yeri sayısına göre anlamlı bir fark göstermediği belirlenmiştir. Ayrıca toplam iş doyumu özellikle medeni hal ve vekalet görevi değişkenleriyle negatif yönde ilişkili olduğu, yani çalışanların evli olması ve asli görevlerine ilaveten başka görevlerinin olmaması halinde toplam iş doyumunun arttığı saptanmıştır. Çalışma sonunda, Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğü ve buna bağlı birimlerde görev yapan personelin iş doyumunu artırılması, daha verimli çalışmaları ve başarılı olmaları için birtakım değerlendirmeler ve öneriler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the job satisfaction levels of the employees in the Zonguldak Regional Directorate of Forestry and its affiliated units (Zonguldak, Devrek, Dirgine, Ereğli, Yenice, Bartın, Ulus, Karabük, Safranbolu Forest Enterprises and Gökçebey Forest Nursery), identify factors affecting job satisfaction, to check the differences of job satisfaction levels according to some individual features (age, gender, marital status, working status of the spouse, place of birth, education, task unit, position of duty, total service duration/experience, duty duration, number of duty place, proxy duty), and to determine the relationships between individual features and job satisfaction. For this purpose, a questionnaire form consisting of three parts (Individual Features Section-12 questions; Job Satisfaction Section-43 questions; Suggestions and Comments Section) was prepared. The questionnaire forms were applied in 348 staff working at in various positions (director, deputy manager, chief, engineer, office staff, land staff and others) of the Zonguldak Regional Directorate of Forestry and its affiliated units, in full field, by e-mail, face-to-face interview method and delivered to the enterprise directorates by hand in 2018. Descriptive statistics, Kruskal-Wallis H-Test, Correlation Analysis and Factor Analysis were used to evaluate the data. As a result of the evaluations, total job satisfaction levels of the employees were measured according to the answers given to the 43 questions with 5-point Likert scale as: low (43-100 points), medium (101-158 points) and high (159-215 points) and were found that employees had“medium job satisfaction level”according to the general average. It was found out that the most important factors affecting job satisfaction were as 1) participation in decisions and respect, 2) integration with job, 3) organizational culture based on merit, 4) organizational communication, 5) conscientious comfort, 6) working conditions, 7) award-appraisal and promotion opportunity and 67.40% of total job satisfaction was explained by these factors. In the study, it was also determined that total job satisfaction showed a statistically significant difference according to the task unit, marital status, working status of the spouse and proxy duty. However, it was determined that total job satisfaction did not show a significant difference according to the position of duty, education, age, gender, place of birth, total service duration, duty duration and number of duty place. In additionally, it was found that total job satisfaction was negatively related to the marital status and proxy duty variables, that is, if the employees are married and have no other duties in addition to their primary duties, total job satisfaction has been increased. At the end of the study, some evaluations and suggestions were made in order to increase the job satisfaction of the employees of the Zonguldak Regional Directorate of Forestry and its affiliated units, and therefore to increase their efficiency, to be successful and to improve their performance.