Extreme value theory and risk management in financial markets
Ekstrem değer teorisi ve finansal piyasalarda risk yönetimi
  1. Tez No: 107033
  2. Yazar: ABDURRAHMAN ULUGÜLYAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FARUK SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Extreme Value Theory, Risk Management, Value at Risk 111
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET EKSTREM DEĞER TEORİSİ VE FİNANSAL PİYASALARDA RİSK YÖNETİMİ Ulugülyağcı, Abdurrahman M. A., Ekonomi Bölümü Tez Yöneticisi: Assist. Prof. Faruk Selçuk Ağustos, 2001 Uç olaylarin ihtimallerini tahmin etmek birçok bilim dalında temel önem taşır. Bir finansal kurumun portföy değerinin büyük düşüşlerinin ihtimallerini hesapla mak hem dahili risk yönetimi hem de harici düzenlemeler için gereklidir. Fi nansal getirilerin dağılımlarının uç bölümü kaimdir ve Uç Değer Teorisi kaim uçlu dağılımların uç davranışının incelenmesi için bilimsel bir metottur. Teori birçok bilim dalında uygulanmıştır fakat finans ve ekonomi için göreceli olarak yenidir. Riskteki Değer, basitliğinden dolayı popüler bir piyasa riski ölçüsü olmuştur. Riskteki Değer hesaplamaları yüksek olasılık dihmlerinin tahminine dayanır. Olasılık dilimlerinin tahminlerinin kalitesini arttirmak, daha doğru Riskteki Değer tahmin leri sağlar. Bu çalışmada İstanbul Menkul Kıymetler verisi kullanılmıştır ve Uç Değer Teorisi metotlarının olasılık dilimleri tahminlerinin doğruluğu açısından her hangi bir kazanç sağlayıp sağlamadığı araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler ve Terimler: Uç Değerler Teorisi, Risk Yönetmi, Riskteki Değer iv
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXTREME VALUE THEORY AND RISK MANAGEMENT IN FINANCIAL MARKETS Ulugülyağcı, Abdurrahman M.A., Department of Economics Supervisor: Assist. Prof. Faruk Selçuk August, 2001 A precise prediction of the probability of extreme events is of main importance in many disciplines. Assigning probabilities to extreme downside movements in the value of portfolio of a financial institution is essential for both internal risk management and external regulatory purposes. Financial return distributions are fat tailed and Extreme Value Theory is a formal framework to study the tail behavior of fat-tailed distributions. The theory has found applications in many disciplines but is relatively new to finance and economics. VaR (Value at Risk), which is a popular measure of market risk due to its simplicity, calculations depends on estimates of high quantiles of the return dis tributions. Improving the quality of quantile estimates results in more accurate VaR calculations. In this study data from Istanbul Stock Exchange is used and it is investigated whether there is any gain in the accuracy of quantile estimates Extreme Value Theory methods.