Ergenlerde öğretmenlerine yönelik duygusal istismar algısının incelenmesi
Examining adolescents emotional abuse perception with respect to their teachers
- Tez No: 107452
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SONGÜL SONAY GÜÇRAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Emotional Abuse, Adolescence, Teacher, High School VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET ERGENLERDE ÖĞRETMENLERE YÖNELİK DUYGUSAL İSTİSMAR ALGISININ İNCELENMESİ Serdal GÖGAYAZ Yüksek Lisans Tea, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. S. Sonay GÜÇRAY Haziran 2001, 85 sayfa 8u araştırmada öğrencilerin öğretmenlerine ilişkin duygusal istismar düzeyleri cinsiyet, sosyo-ekonomik düzey, okudukları okul türü, anne-baba eğitim düzeyi ve okula ilişkin değerlendirmeleri açısından incelenmiştir. Uygulamalar Adana ili merkezindeki liseler arasından seçilen ve farklı okul türlerim yansıtan 8 lisede gerçekleştirilmiş, ömeklemi 234 kız ve 319 erkek olmak üzere toplam 553 öğrenci oluşturmuştur. Bu çalışmada öğrencilerin öğretmenlerine ilişkin duygusal istismar düzeylerini belirlemek amacıyla“Yetişkin Genç İlişkilerinde Duygusal Ezim ölçeği öğretmen Formu”, cinsiyet, SED, okul türü, anne-baba eğitim düzeyi ve okula ilişkin değerlendirmeler ile ilgili veri toplamak amacıyla ise bir“Kişisel Bilgi Formu”kullanılmıştır. Bulgular, öğrencilerin öğretmenlerine ilişkin duygusal istismar algılarının sosyo ekonomik düzeylerine, anne-baba eğitim düzeylerine ve okudukları okul türüne göre bir farklılık yaratmadığını; cinsiyetleri ve okula ilişkin değerlendirmelerine göre ise anlamlı bir farklılık yarattığım ortaya koymaktadır. Anahtar Sözcükler. Duygusal İstismar, Ergenlik, öğretmen, Ortaöğretim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINING ADOLESCENTS EMOTIONAL ABUSE PERCEPTION WITH RESPECT TO THEIR TEACHERS Serial GÖGAYAZ MA Thesis, Department of Education Sciences Supervisor: Doç. Dr. S. Sonay GÜÇRAY June 2001, 85 pages In this research students" emotional abuse with respect to their teachers have been examined in relation to their gender, socio-economic level, educational level of their parents, the kind of school and thoughts about school In this study, the population has been chosen from a total of eight different schools, with 553 students, of whom 234 girls and 319 boys. In this study, Adult-Young Relation Emotional Abuse Scale (Teacher Version), was utilised to determine emotional abuse of students with respect to then* teachers. Demographic Information Form was used to determine gender, socio-economic level educational level of their parents, the kind of school and thoughts about school of students In conclusion, it's found that there was significant differences between students' emotional abuse for their gender and thoughts about school But, there wasn't any significant difference between students' emotional abuse for their socio-economic level educational level of parents, and the kind of schooL