Futbolcuların ardışık yüklemelerde ivmelenme süratindeki yorgunluk düzeyi
Comparison of sprinting fatique level of cadets and junior soccer players in consecutive sprints loading
  1. Tez No: 107518
  2. Yazar: MURAT ELİÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ZİYAGİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Futbol, Ardışık Sprintler ve Yorgunluk, Soccer, Consecutive Sprints and Fatigue
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET YILDIZ VE GENÇLER KATEGORİSİNDEKİ FUTBOLCULARIN ARDIŞIK YÜKLEMELERDE İVMELENME SÜRATİNDEKİ YORGUNLUĞUN KIYASLANMASI Murat ELİÖZ, Yüksek Lisans Tezi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Haziran, 2001 Bu çalışmanın amacı Yıldız ve Gençler kategorisindeki futbolcuların ardışık yüklemelerde ivmelenme süratindeki yorgunluğun kıyaslanmasıdır. Çalışmamızda 27 yıldız ve 25 geçler kategorisinden erkek futbolcu deneğe 10 tekrarlı her 15 saniyede bir 20 metrelik sprintlerin yapıldığı test uygulanmıştır, istatistiksel analizlerde, ikili karşılaştırmalarda t-testi kullanılırken, ortalama hıza gurup ve sprint sayısının etkisini belirlemek için çift yönlü varyans analizleri yapılmıştır. Bu çalışmanın sonuçları yıldız futbolcuların ortalama boy uzunluğu hariç vücut ağırlığının genç futbolcular dan daha düşük olduğunu, ortalama ivmelenme süratinin sprintin numarasına ve gurup faktörüne göre 00.1 anlamlılık düzeyinde farklılaştığını göstermiştir. Yıldızlar kategorisinde ilk 2 sprintteki 5.53 m/sn lik ortalama sürat % 14.29 'lik azalmayla son 2 sprintte 4.74 m/sn ye düşmüştür. Gençlerde ise, 6.01 m/sn den %16.64'lük azalmayla 5.01 m/sn ye düşmüştür. Her iki gurupta başlangıç ve sonda süratte meydana gelen azalmalar 0.01 düzeyinde anlamlıdır. İlk 2 sprintte yıldız ve genç takım ortalaması arasında % 34.94 olan fark, son iki koşunun ortalamasında % 5.39 düşmüştür. Gençlerin ortalama süratlerini koruma yeteneği yıldızlar kategorisinden daha az gözükmektedir. Kaliteli sürat çalışmalarında yüklenmenin doğru belirlenmesi için, farklı yaş ve cinsiyetlerde ardışık sprintlerde ivmelenme süratinin korunma düzeyinin belirlenmesi zorunlu gözükmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY COMPARISON OF SPRINTING FATIGUE LEVEL OF CADETS AND JUNIOR SOCCER PLAYERS IN CONSECUTIVE SPRINTS LOADING Murat ELİÖZ Graduate Thesis, Ondokuz Mayıs University, June, 2001 The purpose of this study is to compare the fatigue level of cadets and junior soccer players in consecutive sprints loading. In this study, totally 34 subjects including 27 cadets and 25 junior players performed to 10 repetitive sprints of 20 meters in each 15 seconds. In statistical analyzes, t-tests were used in two groups comparisons, while the effects of group and numbers of sprints on average speed were determined by two way analyzes of variance. Results of this study showed that junior players were older, taller and heavier than cadets. Average speed was changed depending on the group and numbers of sprints factors. In cadets, the mean speed of 5.53 m/sec for first two sprint was reduced to 4.74 m/sec with a 14.29 percent decrease in last two sprints. In juniors, the mean speed of 6.01 m/sec for first two sprint was reduced to 5.01 m/sec with a 16.64 percent decrease in last two sprints. These differences in both groups were significant at 0.01 level. The mean speed difference of 34.94 percent between cadet and junior in first two sprints were reduced to 5.39 percent in last two sprints. Juniors had lower ability to protect their speed level than cadets. For determination of correct intensity in qualified speed training, it seems to be important the determination of speed protection level in different gender and age groups.