Adölesan futbolcularda relatif yaş,vücut kompozisyonu, sağ ve sol bacak sekme mesafesi ile tekrarlı çeviklik ve sprint arasındaki ilişki
Relationship between relative age, body composition, right and left leg jump distance and repeated agility and sprint speed in adolescent soccer players
- Tez No: 967547
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AKİF ZİYAGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kronolojik yaş, Sprint, Çeviklik, Sekme, Lateralite, Chronological age, Sprint, Agility, Hopping, Laterality
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET ADÖLESAN FUTBOLCULARDA RELATİF YAŞ, VÜCUT KOMPOZİSYONU, SAĞ VE SOL BACAK SEKME MESAFESİ İLE TEKRARLI ÇEVİKLİK VE SPRİNT SÜRATİ ARASINDAKİ İLİŞKİ Bu çalışma, farklı yaş gruplarındaki adölesan erkek futbolcularda fiziksel performans özelliklerini (sprint, çeviklik, sekme), antropometrik yapıları ve lateralite (el-ayak baskınlığı) değişkenleri ile ilişkilendirerek değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Sprint, çeviklik ve sekme gibi temel motor performans testleri aracılığıyla elde edilen veriler, yaşla birlikte fiziksel kapasitede meydana gelen değişimleri ortaya koymayı hedeflemiştir. Araştırmanın örneklemi, Adana Demir Spor Futbol Akademisinde futbol oynayan 12–16 yaş aralığında yer alan toplam 59 erkek futbolcudan oluşmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler arasında; Yaş, Boy uzunluğu, Vücut ağırlığı, Beden kitle indeksi (BKİ), Vücut yağ oranı, Kas kütlesi, Futbol yaşı(yıl), El-ayak baskınlığı ve fiziksel performans testlerine (sprint, çeviklik, sekme, vb.) ait ölçümler yer almaktadır.Verilerin analizinde SPSS istatistik programı kullanılmıştır. Değişkenlerin dağılım özelliklerini belirlemek amacıyla Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk normallik testleri uygulanmıştır. Değişkenler arası ilişkileri incelemek amacıyla Pearson ve Spearman korelasyon katsayıları kullanılmıştır.Bulgular ise Tekrarlı sprint sürati ile çeviklik sürati arasında yüksek düzeyde pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = ,669; p < .01). Bu bulgu, sprint hızının çeviklik performansı üzerinde belirleyici olduğunu ve iki motor özelliğin benzer nöromüsküler altyapılar tarafından desteklendiğini göstermektedir Kronolojik yaş (yıl ve ay), hem sprint (r = ,770 ve ,788) hem çeviklik (r = ,487 ve ,481) performanslarıyla pozitif ve anlamlı ilişki göstermektedir. Bu, yaşla birlikte sprint ve yön değiştirme kapasitesinin geliştiğini ortaya koyar. Antrenman yaşı ile olan korelasyon daha düşüktür (r = ,605 ve ,357), bu da yalnızca sporculuğun süresinin değil, yaşa bağlı biyolojik gelişimin de sprint/çeviklik performansında önemli rol oynadığını gösterir. Boy uzunluğu, vücut ağırlığı, BKİ ve kas kütlesi, her iki sürat ölçütüyle anlamlı pozitif ilişkiler göstermektedir. Özellikle sprint performansıyla kas kütlesi arasındaki korelasyon oldukça yüksektir (r = ,762). Bu, kuvvet üretiminin sprint performansında temel bir rol oynadığını destekler Yağ yüzdesi, her iki performans ölçütüyle anlamlı bir ilişki göstermemiştir. Bu durum, örneklemin sınırlı yağ varyasyonuna sahip olabileceğini veya yağ yüzdesinin sprint/çeviklik üzerinde dolaylı etkili olabileceğini düşündürmektedir. Sekme testlerinin tamamı, özellikle ardışık sekmelerin toplam mesafesi, hem sprint hem çeviklik süratiyle yüksek düzeyde pozitif ilişkiler göstermektedir:Bu çalışma sonuç olarak, Futbolcuların adölesan döneme geçişle birlikte sprint, çeviklik ve sekme performansında belirgin artışlar olduğunu ortaya koymuştur. Kas kütlesi, yaş ve sekme mesafesi gibi değişkenlerle sprint performansı arasında yüksek düzeyde pozitif korelasyonlar bulunmuştur. Antropometrik özelliklerdeki gelişimin motor becerilerle paralel seyretmesi, fiziksel olgunlaşmanın performans üzerindeki etkisini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RELATIONSHIP BETWEEN RELATIVE AGE, BODY COMPOSITION, RIGHT AND LEFT LEG JUMP DISTANCE AND REPEATED AGILITY AND SPRINT SPEED IN ADOLESCENT SOCCER PLAYERS This study aimed to examine the physical performance characteristics—sprint, agility, and hopping—of adolescent male soccer players from different age groups in relation to anthropometric structures and laterality (hand-foot dominance). Data obtained through fundamental motor performance tests sought to reveal changes in physical capacity with age. The sample consisted of 59 male soccer players aged 12–16 years, all playing for the Adana Demir Spor Soccer Academy. Collected data included chronological age, height, body weight, body mass index (BMI), body fat percentage, muscle mass, football training age, hand-foot dominance, and physical performance test results. Data analysis was conducted using the SPSS statistical software. The Kolmogorov–Smirnov and Shapiro–Wilk tests were applied to determine the normality of the variables, while Pearson and Spearman correlation coefficients were used to examine relationships between them. Findings indicated a strong, positive, and significant correlation between repeated sprint speed and agility speed (r = 0.669; p < 0.01). This suggests that sprint speed is a determinant of agility performance and that both abilities are supported by similar neuromuscular mechanisms. Chronological age (in both years and months) showed positive and significant correlations with sprint (r = 0.770; 0.788) and agility (r = 0.487; 0.481) performances, indicating that sprint and change-of-direction capacities improve with age. Correlations with training age were lower (r = 0.605; 0.357), suggesting that biological development may have a greater impact on sprint/agility performance than accumulated sport experience.Height, body weight, BMI, and muscle mass all showed significant positive relationships with both sprint and agility measures. Notably, muscle mass demonstrated a particularly strong correlation with sprint performance (r = 0.762), supporting the idea that force production plays a critical role in sprinting. Body fat percentage was not significantly correlated with either performance measure, which may be due to low variability in body fat within the sample or to its indirect influence on performance.All hopping tests, especially the total distance of consecutive hops, showed strong positive correlations with both sprint and agility speeds. In conclusion, the findings demonstrate that during adolescence, soccer players experience significant improvements in sprint, agility, and hopping performances. Strong correlations between muscle mass, age, hop distance, and sprint performance highlight the importance of physical maturation. The parallel development of anthropometric characteristics and motor skills further emphasizes the influence of biological growth on athletic performance, underscoring the need for training programs that foster both neuromuscular and anthropometric development in young athletes.