Van ilinde görevli farklı meslek gruplarında çalışan bireylerin boş zamanlarını değerlendirme alışkanlıklarının araştırılması
Leisure evaluation habits of the individuals who work at different jobs in Van
- Tez No: 107536
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ASMA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boş zaman, İşçi, Liderlik, Memur, Rekreasyon 59, Leissure time, Worker, Leadership, Official, Recreation 60
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Van ili İkinisan İlköğretim Okulu öğretmenlerinin ve Köy Hizmetleri İl Müdürlüğünde çalışan işçilerin boş zamanlarım değerlendirme alışkanlıklarının araştırılması esasına dayanan; bu çalışma boş zamanların değerlendirilmesinde rekreatif etkinliklerin önemini vurgulamak, ülkemizin çağdaş bir ülke olması yönünde çalışan öğretmenlerimizin ve ülke kalkınmasında etkin rolü olan işçilerimizin boş zamanlarım değerlendirmedeki alışkanlıklarının ortaya çıkarılıp, olumlu değerlendirip değerlendiremediklerini belirlemek amacıyla Van ili İkinisan İlköğretim Okulunda görev yapan 40 öğretmen ve Köy Hizmetleri İl Müdürlüğünde çalışan 7 memur, 33 işçi üzerinde yapılmıştır. Boş zamanlan değerlendirme alışkanlıklarının belirlendiği 35 sorudan oluşan anket uygulanmıştır. Anket çalışması ile elde edilen verilerin istatistiksel analizi SPSS paket programında“k2”testi yöntemi ile yapılmıştır. Bu çalışma ile, rekreatif etkinliklere katılımın (pasif) piknik yapma (%65), boş zamanların değerlendirilmesinde boş zaman sürelerinin olduğu (%68.8), fakat katılıma ekonomik durumun etkili olduğu (%52) anlaşılmıştır. Deneklerin hiçbir rekreatif gruba lider olmayı düşünmediklerini (%75), organizasyonların, saha, tesis ve malzemenin yetersiz olduğunu (%55.1) söyledikleri anlaşılmaktadır. Yine çalışanların boş zamanlarını rekreatif etkinliklerle değerlendirmelerinin iş hayatındaki başarıyı artıracağını belirtmişlerdir (%85.1). Rekreasyon faaliyetlerinin, insanın öz benliğine uygun, yapmaktan zevk aldığı, kendini yenilediği, iş yaşamının sıkıcılığmdan kurtulmasına ve iş veriminin artmasına etken bir faktör olduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In thin study it was aimed to investigate the free-time habits of teachers and workers. 40 candidates from each group were randomly selected and the question naire, which contains 35 questions was applied to 2 Nisan seordary school staffs and the worken in Directore of village services of Van province. The statistical analysis of the data obtained from this guestionnare was carried out throungh“k ”test with SPSS soffware programe. According to the results it was understood that teachers and workers were passive in participation for the recretaion activities altough they have enough free-time, because of insufficient economical situation. In addition to that, the lock of organization and foundation affected them to participate in recreation activities. It was brought out that none of the candidaten wants to be a leader in any recreation activity groups. It was pointed out that the more they appraise to the recceation activities the more they will be successufall in their working life. Consequently, recreation activities played an important role on human selfconfidmce, refresh staff by escaping from boring working life and make staff more prolific.