Menstrüel dönem ve sonrasında egzersiz ile bazı fizyolojik ve motorik parametreler arasındaki ilişkilerin araştırılması
Investigation of the relations between exercises and some physiological and motoric parameters before and after menstrual cycle
- Tez No: 107541
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUSTAFA ZERİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: SFT, Menstruel, performans. 43, PFT, Menstrual and performance 44
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
V- ÖZET Bu çalışmada, menstruel döneminde bayanlarda meydana gelen değişikliklerin bazı sportif ve fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu sebeple, 2000-2001 yılında Harran Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bölümünde okuyan 30 bayan öğrenci menstruel dönemde ve sonrasında fizyolojik ve motorik bir takım testlere tabi tutulmuşlardır. Bu sporculara Solunum Fonksiyonu Testi (SFT), Dinlenme Yeteneği Testi ve 400m (submaksimal sürat ) koşusu yaptırılmıştır. SFT testi ile FVC, FEVİ, VC ve MVV değerleri hem menstruel dönemde hem de normal dönemde ölçülmüştür. Sonuçların karşılaştmlması istatistiksel açıdan anlamlı (FVC P=0.0003, FEVİ P=0.0003, VC P=0.0011 ve MW P=0.0000) bulunmuştur. Yine dinlenme yeteneği testinde menstruel ve normal dönemin 1. Ve 2. Dakikalarına ait sonuçların karşılaştırılması istatistiksel açıdan (l.dk P=0.16 2.dk P=0.064) anlamsız bulunmuştur. Ancak aynı test ile ölçülen 3. Dk lara ait sonuçların menstruel ve normal dönem sonuçlarının karşılaştırılması istatistiksel açıdan (3.dk P=0.049) anlamlı bulunmuştur. 400m submaksimal koşusunun menstruel ve normal döneme ait sonuçlarının karşılaştırılması istatistiksel açıdan (400m P=0.021) anlamlı bulunmuştur. Bu sonuçlara göre; testlerin menstruel ve normal dönemdeki sonuçlan karşılaştırıldığında anaerobik kapasitelerin menstruel dönemde daha iyi olduğu ancak aerobik kapasitelerinin ise normal dönemde daha iyi olduğu gözlemlenmiştir. Ancak menstruel dönemdeki anaerobik kapasite uygulamada performansa olumlu şekilde yansımamıştır. Bu bulgulara dayanarak normal dönemde sporcuların performansının daha iyi olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
VI- SUMMARY The aim of this study is to analyze the effect of changes occurred on women in menstrual term on some sporting and physiological parameters. 30 women students have participated in various physiological and motor tests in menstrual term and normal term. The players were subjected to Pulmonary Function Test PFT, relax capability test and 400 m (sub-maximal velocity) run. The values for the test of PFT, and FVC, FEV 1, VC and MW results have been obtained in normal term and menstrual term. The comparison of the results were found meaningful in statistical point of view (FVC P=0.0003, FEV1 P=0.0003, VC P=0,0011, MW P=0.0000 ). The results of the 1 min. 2 min. Relax capability testing of the normal term and menstrual term have been compared and results of this test have been found meaningless (1 min. P=0.16, 2 min. P=0.064 ) statistical point of view. However, the results of the 3 min. have been found meaningful (3 min. P=0.049 ) with the comparison of the results of the 400m sub-maximal run of the normal term and menstrual term have been found meaningful in statistical point of view (400 m P= 0.021) In the light of these results, for the menstrual and normal terms have been compared. The anaerobic capacities were shown to be much better than that of menstrual term. However aerobic capacities were seen to be better in normal times. But anaerobic capacity in menstrual time was not reflected positively in practice. These findings show that performances of players are better in normal times.