Ritmik cimnastikte iki farklı hızda yapılan chainé rotasyon sonrası yan denge hareketinin biyomekanik analizi
Biomechanics analysis of the side balance activity after chainé rotation under the two varying speeds in the rytmic gymnastics
- Tez No: 107542
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZİYA KORUÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Ritmik cimnastik, Denge, Motor testler, Performans. IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Ritmik Cimnastikte farklı hızlarda yapılan şöne rotasyon sonrası denge hareketinde oluşan değişiklikleri saptamak amacıyla yapılan bu araştırmada, yaşlan 123.16 ± 1.54 ay (10.63 ± 1.01 yıl) olan ritmik cimnastik yıldızlar kategorisinde aktif spor yapan 19 bayan ritmik cimnastikçi denek olarak katılmıştır. Vestibüler testlere ritmik cimnastikçi ve aynı yaş grubunda (10.80 ± 1.03 yıl) aktif spor yapmayan 10 gönüllü bayan kontrol grubu olarak alınmıştır. Ritmik cimnastikçi ve kontrol grubunda yer alan deneklerde görsel ve işitsel problemler bulunmadığı yapılan“Saccade test, Gaze Test, Tracking Test, Optokinetic Test, Dix -Hallpike Test, Potion Test, Bithermal Caloric Test ”vestibüler testler ile belirlenmiştir. Testler sonunda denek grubu ile kontrol grubunun normal sınırlarda olduğu bulunmuştur. Analiz edilecek rotasyonlu ve rotasyonsuz yapılan yan denge, üç deneme sonrası değerlendirme ölçeği ile belirlenmiştir. Araştırma müsabaka dönemi sonrasındaki geçiş döneminde yapılmıştır. Farklı iki hızda yapılan rotasyon ve rotasyonsuz yapılan yan denge hareketinde ağırlık merkezinin yer değişimi, gövdenin her iki hızdaki rotasyon hızı, rotasyon sonrası yan dengeye geçiş süreleri, rotasyon sonrası yan dengeye geçiş sırasında ağırlık merkezinin yer değişimi üç boyutlu görüntü analiz yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çekilen görüntüler APAŞ (Ariel Performans Analysis Sistem) paket programı ile analiz edilmiştir. Elde edilen verilere Tekrarlı Ölçümlerde Varyans Analizi, Willcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi uygulanmış ve hata payı.05 olarak kabul edilmiştir. Araştırma grubunun hızlı ve yavaş rotasyon hareketi sonrası ve rotasyonsuz yapılan yan dengenin maksimum açısal yerdeğişimleri arasında fark bulunmamıştır [(F(i,i8)= 2.007; p>0.05)]. Bu nedenle diğer değerlendirmelerde ortalamalar üzerinde istatistik işlemler yapılmıştır. Farklı hızlar sonrası ve rotasyonsuz yapılan dengede açısal yerdeğiştirmelerin ortalamaları karşılaştırmak amacıyla yapılan analizde fark bulunmuştur [(F(i,i8)= 8.498; p< 0.05)]. Ayakta yapılan rotasyon hareketinin ortalama hız değerlerini karşılaştırmak amacıyla yapılan istatiksel analizde fark bulunmuştur [(F(i,i8f= 6.226; p< 0.05)]. Hız etkisinin, hareketlerin geçiş sürelerindeki farka ilişkin bulguları görebilmek için hızlı mrotasyon sonrası ve yavaş rotasyon sonrası yan dengeye geçiş sürelerin karşılaştırılmasında süreler arasında fark bulunmamıştır (Z= -1.167; p> 0.05 ). Geçiş bölümünde, vücudun yerdeğişiminin rotasyon hızlarının etkisinin karşılaştırılmasında da fark bulunmamıştır [(F= 0.029; p> 0.05)]. Elde edilen bulgular farklı hızlarda yapılan rotasyon hareketinin denge yetisi üzerinde, hıza bağlı olarak gövde yer değişiminde fark ortaya çıkarmıştır. Hızlı rotasyon sırasında releve yan dengenin biçimsel formunun yavaş rotasyona göre farklılık göstermektedir. Hızın denge yetisi üzerindeki etkisi düşünüldüğünde ritmik cimnastikte tek veya kombinasyon içinde kullanılan yan denge elementinin obje ile birleştiğinde denge kaybı daha da artabilir şeklinde yorumlanabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study was to determine the changes during the balance activity after sone rotation under the varying speeds in the rhytmic gymnastics. The subjects were 19 female rhytmic gymnastics who are actively dealing with it under the category of star. Their ages were 123.16 ± 1.54 months (10.63 ± 1.01 year). The vestibüler tests were applied these subjects and 10 voluntarily subjects who are not active sportswomen with the same age group (10.80 ±1.03 year). The vestibüler tests“Saccade test, Gaze Test, Tracking Test, Optokinetic Test, Dix - Hallpike Test, Potion Test, Bithermal Caloric Test ”were all performed to both subject groups and the results showed that there were no visiual and audial problems in the subjects and that there were all at the normal levels. Side balance with and without rotation was identified by three actvity. The study was carried out during the transition period after competitions. Displacement of center of gravity in side balance in the rotation with two different speeds and without rotation, the rotation rate in two sides of the body, transition rates to side balance after rotation and the displacement of center of gravity after rotation were analysed using three dimension screen analysis. The data were analysed using APAS (Ariel Performance Analysis System), and the data were analysed by Variance Analysis in the Repeated Testing and Willcoxon Paried Two Sample Test and significance level was accept as.05. There was no significant differences post slow and fast rotational movement and in the side balance movement without rotation in research group [(F(i,i8)= 2.007; p>0.05)]. So statistical studies were performed using mean scores. There was significant difference between angular displacement of post-different speeds and of balance without rotation [(F(i,i8)= 8.498; p< 0.05)]. In the statistical analysis to compare the mean speed values in the standing rotation behaviour difference was found [(Fo,i8j= 6.226; p< 0.05)]. Comparisons of post fast rotation and slow rotation indicated no difference (Z= -1.167; p> 0.05 ). During the transition, comparison of rotation speed effects of the body change indicated no difference [(F(i,i8)= 0.029; p> 0.05)].Results show that rotational behaviour with varying speeds have impact on balance ability. During the fast rotation releve side balance's formal type is different in comparison to slow rotation. Side balance element used individually or in combination with other elements could be regarded as leading to loss of balance when it combines with object. Key Word: Rhytmic gymnastics, Balance, Motor Tests, Performance. VI