Örnekleme yöntemleri ve bir uygulama
Sampling methods and an application
- Tez No: 107709
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN GÜNAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: örnekleme yöntemleri, örnek büyüklüğü, anjiografi, sampling methods, sample size, angiography
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
m ÖZET Örnekleme Yöntemleri ve Bir Uygulama Bilimsel araştırmalarda, evrenin tamamı değil, evrenden seçilen küçük bir örnek grup ile çalışılıp evren hakkında yargılarda bulunulur. Seçilen örneğin evreni en iyi şekilde temsil etmesi araştırmanın güvenirliliği açısından en önemli unsurdur. Bu çalışmada, gerçek bir veri seti kullanılarak; farklı örnekleme yönteımerinin ve farklı örneklem büyüklüğünün, örneklemin evreni temsil etme gücünü ne ölçüde etkilediğinin belirlenmesi amaçlandı. örnekleme yöntemleri hakkında tüm yönleriyle genel bilgiler verildikten sonra Erciyes Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Anjiografi Ünitesinde 1993-1999 yılları arasında koroner anjiografisi yapılan 6100 hastaya ait, 17 değişkenden oluşan veri seti üzerinden olasılıklı örnekleme yöntemleri kullanılarak örneklemler çekildi, örnekleme hakkında teorik olarak anlatılan bilgiler uygulandı. örnekleme yöntemlerinin veri yapışma uygun olarak kullanılması ve yöntemlere göre seçilen örneklemlerin, evreni en iyi şekilde temsil etmesinden dolayı; evren parametrelerinin, örnekleme yöntemleri kullanılarak bulunan sonuçlarla yaklaşık aynı olduğu belirlendi. Bulunan sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunuldu.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY Sampling Methods and An Application In scientific researches, we make decisions about the population by working with a sample group selected from that population, but not by working with the whole population. For a chosen sample, it is very important to represent the population in a best away for the safety of the research. In this study, the aim was to describe how different sampling methods and different sample sizes affect the power of the sampling to represent the population. General information is given about sampling methods covering all aspects. After that; samples are taken by using sampling methods with probability which uses data sets constituted of 17 variables which belong to 6100 patients whose coronary angiography is performed between years 1993 and 1999 in Department of Cardiology of Medical Faculty of Erciyes University. The information that was mentioned theoretical about sampling is practiced. Because of the fact that the sampling methods were suitable for the data structure and the fact that the chosen samples for those methods represented the population accurately, the parameters of the population were found to be almost equal to the results solluted from those sampling methods. Suggestions were done according to these results.