Hemşirelerin ötanazi konusuna yaklaşımları ve Osmangazi Üniversitesi Hastanesi'nden örnek bir çalışma
Nurses aspects for euthanasia and a sample study of Osmangazi University's Hospital
  1. Tez No: 107879
  2. Yazar: HAYATİ ÖZLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMÜR ELÇİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Hemşirelik, Medical History and Ethics, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ötanazi, Etik.Hemşire, Euthanasia.Ethics.Nurse
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
21.yüzyıl insanının teknolojik ilerlemelerle uzaya hakim olma isteğinin paralelinde, kendi kaderine veya vücuduna hakim olma isteği biçiminde karşımıza çıkan ötanazi kavramı.kişinin iradesi temeline dayanmaktadır. Yaşam hakkının kutsallığına dair geleneksel inanç ve bugün ulaşılan en ileri teknolojiler bile ölüme çare bulmaktan yoksun kalınca, ötanazi günümüz insanının kendi yaşamı hakkında karar verme isteği olarak ifade bulmaktadır. Ötanazi aileleri ya da bireyleri; tedavisi günümüz olanakları ile mümkün olmayan hastalıklar ve dindirilemeyen ağrı durumunda ilgilendirmektedir. Oysa ötanazi.sağlık hizmeti sunan.mesleki uygulamalar konusunda sıkı ve bağlayıcı eğitimden geçen hemşireler için mesleki yaşamları boyunca her zaman gündemde olabilecek bir konudur. Ağrı kontrolünde ekibin değişmez üç önemli üyesi hasta hemşire ve hekimdir. Bu ekip üyeleri içinde ağrıyı hisseden sadece hastadır. Hasta bu durumda diğer iki görevli ile iletişim kurar. Önce hekim hastayı değerlendir ve analjeziği yazar sonrada hemşire görevinin en yaşamsal bölümünü yerine getirir. Hemşireler ölmekte olanın en yakınındaki kişilerdir. Onlar ağır hasta için dayanılmaz olan pek çok şeyi hasta ve yakınlarıyla birlikte yaşarlar. Mesleki uygulamalarda ötanazinin değişik boyutlarıyla karşılaşabileceği düşünülen dahili.cerrahi ve yoğun bakım hemşirelerinin ötanazi konusuna yaklaşımlarını belirlemek, etik açıdan değerlendirebilmek üzere bu çalışma planlanmıştır. Tıp etiğinin öteki alanlarında olduğu gibi ötanazi konusunda da hemşireler arasında bir belirsizlik vardır. Yaşam desteğinin sağlanması.sınırlandırılması ve kesilmesi uygulamalarında ortaya çıkacak etik ikilemler ve sorunları çözümlemek konusunda hemşireler bilgilendirilmelidir. Hayat kurtarmak ve ölümü geciktirmek ahlaksal açıdan en yüksek öneme sahip eylemlerdir.IV Sağlık hizmetleri profesyonelleri grubu içinde en geniş yere sahip hemşireler mesleklerinin temelinde olan ahlak kuralları ve pratiklerini son yılların gelişen teknolojileri karşısında yeniden değerlendirmek zorundadırlar.
Özet (Çeviri)
Euthanasia, the desire to direct one's own fate and body, is actually based on the individual's willpower, and is paralleled to the desire of the man of the 21st century's, which is to master space by means of technological breakthroughs. Euthanasia is regarded as one's right to freely put an end to his own life at particularly the times when the traditional belief that the right to live is sacred and latest technologies themselves fail to find a cure for death. Euthanasia attracts people's attention when incurable and excruciatingly painful illnesses are in question. In fact, the chances for nurses serving in health services after having undergone intense vocational education to encounter euthanasia throughout their working life are quite good. In the case of pain relief, the most dominant players are patients, nurses and doctors. It is only the patients, of course, in the team that feel the pain. Patients get in touch with the rest two members. Doctor assess and prescribe patients some analgesics first, and then let nurses play the most vital role. Nurses are the closest ones to terminally ill patients. They suffer from a lot of unbearable things that their patients suffer, together with families and relatives. This study aimed to determine the viewpoints of nurses employed in internal and external disease units as well as those working in intensive care units, assuming that they are more likely to get exposure to various dimensions of euthanasia, and also to assess it in terms of ethics.VI As is the case in the other fields of medical ethics, there is a disagreement between nurses. It is vital that nurses should be informed about ethical dilemmas which may arise during the applications of supporting, restricting or terminating life, and also about what could be done to overcome these problems. Rescuing lives and retarding death are most important things as far as ethics are concerned. In as much as nurses predominate ail professional health service staff, they should be assess ethical rules and practices upon which their profession are based in light of latest technological developments.