Sirozlu hastalarda enfeksiyonlar
Bacterial infections in patient with liver cirrhosis
  1. Tez No: 108050
  2. Yazar: MEHMET HOROZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SALİH ÇOLAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Gastroenterology, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Siroz, bakteriyel enfeksiyonlar, Cirrhosis, bacterial infections VI
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET Sirozlu hastalarda hastalığın seyri boyunca birçok komplikasyon gelişir ve bakteriyel enfeksiyonlar bunların sık görülenlerinden biridir. Sirozlularda enfeksiyöz ajanlara karşı bozulmuş savunma mekanizmaları, normal bireylere göre enfeksiyonların sık görülme nedenidir. Amacımız, bölgemizdeki sirozlu hastalarda enfeksiyonların görülme sıklığını, en sık görülen enfeksiyon tipini, etken mikroorganizmaları saptamak ve enfeksiyonların, sirozun etyolojisi, aktivitesi, kompanzasyon durumu ve evresi ile ilişkisini değerlendirmekti. Çalışmamız, Çukurova Üniversitesi Dahiliye Yoğun Bakım Ünitesi ve Dahiliye Gastroenteroloji Servisi'ne yatırılan 100 sirozlu hastada (67 erkek, 33 kadın; yaş ortalaması 53.7 ± 11.35) yapıldı. Kontrol grubu olarak fonksiyonel barsak hastalığı nedeniyle Dahiüye Gastroenteroloji servisinde yatmakta olan 21 hasta (14 erkek, 7 kadın) alındı. Sirozlu hastaların hastaneye yatırılma nedenleri azalan sıklıkla; özefagus varis kanaması, asit, ateş, hepatik koma ve hepatosellüler karsinom idi. Hastaların tanılan klinik, biyokimyasal, ultrasonografik ve histopatolojik inceleme ile konuldu. Hastaların çoğunluğu kronik viral hepatitlere sekonder gelişmiş Child B sirozu olan hastalardı. Sirozlu hastalardaki ciddi enfeksiyon gelişme riskini %59 olarak saptadık. Spontan asit enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, bakteriyemi, pnömoni en sık saptanan ciddi enfeksiyonlardı. Ensık izole edilen etkenler %63.9 sıklıkla gram negatif bakterilerdi. Helikobacter pylori ve diğer hafif enfeksiyonlar da eklendiği taktirde enfeksiyon sıklığı %85'lere kadar çıkmaktaydı. Child-Pugh sınıflamasına göre bakıldığında Child C grubunda enfeksiyon sıklığı en yüksek idi. Hastanede yatış süresince enfeksiyonlara bağlı mortalite oranını %12 olarak saptadık. Spontan asit enfeksiyonu ve kombine enfeksiyonu olan hastalar mortalite oranının en yüksek olduğu hasta grupları idi; sırasıyla %33.3, %41.6. Hastalardaki en sık ölüm nedeni %46.6'lık bir oranla hepatorenal sendrom idi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BACTERIAL INFECTIONS IN PATIENT WITH LIVER CIRRHOSIS Patients with cirrhosis present several complications during the course of the disease and bacterial infections is one of the most frequent. Bacterial infections are more frequent in cirrhotic patients whose defences are altered against infectious agents than normal subjects. The aim of this trial was to asses the frequency of bacterial infections, the most frequent infections type during the course of cirrhosis, to determine the pathogenic microorganisms, and to find out the relationship between bacterial infections and etiology, activity, compansation status and grade which is determined by Child-Pugh grading system of the cirrhosis. 67 men and 33 women total 100 patients (mean age 53.7 ± 11.35 years ) with cirrhosis who were hospitalized at Çukurova University Intensive Care Unit and Gastroenterology Ward were included in this study. The indications for hospitalization of these 100 patients were bleeding oesophageal varices, ascites, fever, hepatic encephalopathy and hepatocelliiler carcinoma. Patients were diagnosed by clinical, biochemical, ultrasonographic^ and histopathological examinations. Majority of the cirrhotic cases were secondary to chronic viral hepatitis and were clasified in Child B stage. The frequency of the development of serious bacterial infections in cirrhotic patients was %59. Spontan ascitic infection, urinary tract infection, bacteremia and pneumonia were the most frequent type of infections.The responsible agents were gram negative bacteria in %63.9 of the cases. Clinical and biochemical parameters in bacterial infections were generally correlated with the severity of the cases. Child-Pugh clasification showed predominance of class C in infected cirrhotic patients compared to non-infected cases. During hospitalization the mortality rate of infected cirrhotic patients was %12. Spontan ascitic infection and mixt infections were most common type of infection with high mortality rate %33.3, versus %41.6, respectively.