Tip 2 diyabetes mellitus ve kemik mineral dansitesi
- Tez No: 108051
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MURAT SERT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tip 2 Diyabetes Mellitus, Osteoporoz, DEXA(dual energy x-ray absorptiometry). T2%^w, Type 2 Diabetes Mellitus, Osteoporosis, DEXA (dual energy x-ray absorptiometry). VII
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Diyabetes mellitus (DM), kronik kan şekeri yüksekliğiyle karakterize, mikro ve/veya makrovasküler komplikasyonların eşlik edebildiği bir metabolizma hastalığıdır. Hastalığın prevalansı tüm toplumlarda giderek artış göstermektedir. Hastaların büyük çoğunluğu Tip 2 DM olup (% 80-90), % 10 - 20 kadar Tip 1 DM şekli görülür. DM ve kemik metabolizması ile ilgili çalışmalarda, Tip 1 DM'lularda osteopeninin bulunduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiş olmakla birlikte, Tip 2 DM'lularda yapılan çalışmalarda ortak bir sonuç çıkmamıştır. Kemik mineral yoğunluğunun azaldığı, arttığı veya değişmediği şeklinde değişik sonuçlar bildirilmiştir. Yapılan çalışmaların çoğunda, olgu sayılarının düşük olmasının yanında, kemik mineral yoğunluğunun ölçümünde de eski yöntemler kullanılmıştır. Kemik mineral yoğunluğunun ölçümünde en hassas yöntemlerden biri olan“dual energy x-ray absorbsiometry”(DEXA) ile yapılan çalışma sayısı azdır. Bu çalışmada 179 Tip 2 DM'lu hastanın Lomber 1-4 (L1-L4) ve kalça bölgesinden kemik mineral yoğunluklarım DEXA ile ölçtük. Tip 2 DM'lu hastaları aynı yaş ve cinsteki Türk normal bireyler ile ABD'li (cihazdaki kayıtlı olan) bireyler ile karşılaştırdık. Hastalar 10 yaş aralarla gruplandırıldı (20-30, 31-40, 41-50, 51-60) ve diyabet süresi, açlık kan şekeri, HbAıc, kan biyokimyası, idrar kalsiyum ve fosfor seviyeleri, serum 25(OH)D3, prolaktin, PTH, FSH, LH, estradiol, testosteron düzeyleri değerlendirildi. Ayrıca retinopati, nefropati, nöropati gibi diyabetin kronik komplikasyonları araştırıldı. Tip 2 DM'lu erkeklerde, tüm yaş gruplarında L1-L4 vertebra BMD (bone mineral density) değerleri, nondiyabetik Türklere göre düşük bulunmakla birlikte fark istatistiksel olarak anlamsız bulundu. Kadınlarda ise, 31-40 yaş ve 41-50 yaş grubunda kontrol Türk kadınlara göre düşük ama istatistiksel olarak anlamsız bulunmuşken, 51-60 yaş aralığındaki kadınlarda kontrol Türk ve Amerikan kadınlarına göre anlamlı olarak düşük bulundu. Kalça bölgesi BMD ölçümleri ise, her iki cinste de, belirli yaş gruplarıyla ilişkili olarak, bazı bölgelerde düşük, bazı bölgelerde yüksek bulunmuştur. Tip 2 DM'un menopozdaki hastalarda, kemik mineral yoğunluğu üzerine etkisini gözlemedik. Tip 2 DM'un kronik komplikasyonları ile ilişkisi incelendiğinde; osteoporoz ile kronik komplikasyonlar (nefropati, nöropati, retinopati) arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. IVSonuçlarımız, Tip 2 DM'un kemik mineral yoğunluğu üzerine etkisinin aynı yaş ve cins gruplarına göre bazı bölgelerde normal, bazı bölgelerde düşük, bazı bölgelerde de yüksek olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Diabetes Mellitus is a metabolic disorder, which is characterized with high blood glucose and micro-and/or macrovascular complications. The prevalence of diabetes is progressively increasing in all populations. Most of the diabetic patients are type 2 (80-90%) whereas approximately 10-20% are type 1. While the relationship between type 1 diabetes and osteopenia is well documented in the literature, data on the presence of this complication in type 2 diabetes have not been well established. There are studies showing lower, similar or higher bone mineral density (BMD) values in type 2 diabetics than in nondiabetic control subjects. In most of the previous reports, the study groups were consisted of small number of patients and old techniques were used to evaluate the bone mineral density. There are few studies in which dual-energy x-ray absorptiometry (DEXA), one of the most sensitive techniques in the measurement of BMD, have been used. In this study, we examined bone mineral density with DEXA technique at the lumbar (L1-L4) and hip levels in 179 patients with type 2 DM. We compared type 2 diabetics to control group composed of healthy Turk and American subjects (recorded in computer) of similar age and gender. Patients groups were classified according to their age often year intervals (i.e. 20-30, 31-40, 41-50, 51-60). Duration of diabetes was evaluated and fasting blood glucose, HbAic, blood biochemistry, urine calcium and phosphorous, serum 25(OH)D3, prolactin, PTH, FSH, LH, estradiol, testosterone levels were measured. Complications of diabetes such as retinopathy, nephropathy, neuropathy, were also assessed. Type 2 male diabetics of all age groups had statistically insignificant decreased L1-L4 lumbar BMD measurements when compared to those of nondiabetic Turk males. Female diabetic patients in 31-40 year and 41-50 year age groups had also insignificant lower L1-L4 lumbar BMD measurements than healthy Turk female controls but female patients in 51-60 year age group had significantly lower L1-L4 lumbar BMD levels than both Turk and American female controls. Higher or lower BMD of hip levels were observed in accordance with the certain age groups in both sexes. BMD levels of type 2 diabetic females with menopause were similar to those of healthy female controls with VImenopause. No correlations were found between osteoporosis and presence of diabetic complications such as nephropathy, neuropathy and retinopathy. Our results demonstrate that the effect of type 2 DM on BMD in the same age and gender groups are normal, decreased or increased in various regions of the body.