Tip 2 Diyabetes Mellitus'da serum ferritin düzeyi ile insülin, kan glukozu ve ateroskleroz risk faktörleri ilişkisi
- Tez No: 108052
- Danışmanlar: DOÇ.DR. TAMER TETİKER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Kardiyoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Ferritin, Diyabetes Mellitus-Tip 2, Ateroskleroz, İnsülin direnci sendromu, Ferritin, Diabetes Mellitus-Type 2, Atherosclerosis, Insulin resistance syndrome VI
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Diyabetes mellitus (DM), oldukça sık görülmesi, neden olabildiği organik, psikolojik, sosyal ve ekonomik kayıplar nedeniyle tüm dünyada önemli halk sağlığı sorunlarından biri olarak kabul edilmektedir. Dünya'da DM sıklığı % 4-10 arasında iken, bu oran ülkemizde % 7'dir ve yaygın formu olan DM-Tip 2 yaklaşık % 80-90'ım oluşturmaktadır. DM, koroner kalp hastalığı ve aterosklerozun önemli bir nedenidir. Bu hastalıkların dünya nüfusunun büyük çoğunluğunu etkilemesi nedeniyle, bunların klinik belirtilerinin ortaya çıkmadan tespit edilmesi ve gelişiminin engellenmesi veya en azından geciktirilmesi önemli bir hedef olmalıdır. Çalışmamıza daha önceden DM-Tip 2 tanısı almış 94 hasta ve herhangi bir hastalığı olmayan 66 sağlıklı birey alındı. DM-Tip 2 ve kontrol grubunda; açlık kan şekeri, İnsülin, C-peptid, transferrin satürasyonu, beyaz küre, eritrosit sedimentasyon hızı, C-reaktif protein, fıbrinojen, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, lipid profili, EKG tetkikleri yapıldı, bel/kalça oranlan, beden kitle indeksleri hesaplandı. DM-Tip 2 grubunda ek olarak, HbAıC, retinopati, nöropati, proteinüri değerlendirildi. Kontrol grubunda ise, 75 gr glukoz yüklemesi sonrasında, 2. saatteki kan şekeri, insülin, C-peptid ve ferritin değerleri ölçüldü. Diyabetik hastalarda bakılan serum ferritin düzeyleri kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. (p=0,000). Yine hem diyabetik hem de kontrol grubundaki erkeklerde serum ferritin, fıbrinojen, demir ve transferrin saturasyonîarı kadınlardan anlamlı olarak yüksek bulundu. Her iki grupta da serum ferritin değerlerinde yükselme kan glukoz düzeyinde artmaya eşlik ediyordu. Diyabetin kronik komplikasyonları ile serum ferritin düzeyi arasında herhangi bir ilişki gösterilemedi. Bulgularımız, diyabetiklerde serum ferritin düzeyi yüksekliğinin kötü glisemik kontrolün bir göstergesi olduğunu, yine hem diyabetiklerde hem de sağlıklı bireylerde de aterosklerotik risk faktörleri arasında yer alabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Diabetes mellitus (DM) is one of the major public health problems in the world due to its organic, psychiatric, social, and economic loss. The prevalence of DM in the world is between 4 to 10%, estimated 7% in Turkey and its common form is Type-2 DM with 80- 90%. DM is a significant cause of coronary artery disease and atherosclerosis. Since the coronary artery disease and atherosclerosis affect a large proportion of the world population, it is crucial to diagnose these diseases before the onset of their signs and symptoms and the aim should be to prevent or at least to delay the development of such diseases. Ninety-four patients who have diagnosed as DM-Type 2 and 66 healthy subjects have included in our study. Fasting plasma glucose, insulin, C-peptid, transferrin saturation, white blood cell, erythrocyte sedimentation rate, C-reactive protein, fibrinogen, liver and renal function tests, lipid profiles, ECG, body mass index, waist to hip ratio were assessed in DM-Type 2 and healthy control groups. Additionally, HbAiC, retinopathy, neuropathy and proteinuria were also evaluated in DM-Type 2 patients. In healthy control group, levels of plasma glucose, insulin, C-peptid and ferritin were measured 2 hours after 75 gram glucose load. Serum ferritin levels in diabetic patients were significantly higher than control subjects. (p^O.000). In both groups, serum levels of ferritin, fibrinogen, transferrin saturation, iron in males were found to be significantly increased when compared to those of females. Additionally, elevated levels ofserum ferritin were associated with the increased levels of plasma glucose. There were no association with the chronic complications of diabetes and serum ferritin levels. Our findings suggest that high levels of serum ferritin may be a marker of poor glysemic control in diabetic patients and may contribute to the development of atherosclerosis in both diabetics and healthy subjects.