Erzurum merkez 6-17 yaş grubu çocuklarda hepatit B seroprevalansı, risk faktörleri ve aile taraması
- Tez No: 108099
- Danışmanlar: DOÇ.DR. M. AYŞE SELİMOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Hepatitis B infection, seroprevalence, childhood, scaning family
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 4134
Özet
Ill ÖZET Bu araştırma Erzurum il merkezinde 6-17 yaş grubu çocuklarda HBV enfeksiyonu prevalansını saptamak, seropozitif çocukların aile taramalarını gerçekleştirmek, seronegatif çocukları aşı programına almak, HBsAg pozitif çocuklar arasından kronik aktif hepatitli çocukları saptayarak, bu çocukları uygun tedavi programına almak amacıyla yapıldı. Tüm vakalarda HBsAg, anti-HBs, anti-HBc ELISA yöntemiyle çalışıldı. Çalışma grubundaki 1091 çocuğun 135 (% 12.4)' i seropozitif olarak bulundu. Bu çocukların % 1.3 (14/1091)' ünde HBsAg ve anti HBc pozitifliği, % 3.9 (42/1091)' unda anti-HBc ve anti-HBs pozitifliği, % 1.8 (20/1091)' inde izole anti-HBc pozitifliği, %0.5 ( 5/1091)' inde izole HBsAg pozitifliği, % 4.9 (54/1091)' unda izole anti-HBs pozitifliği saptandı. Enfeksiyonla temas sonucu seropozitiflik ise aşıya bağlı izole anti- HBs pozitifliği vakalan çıkarıldıktan sonra % 9.4 olarak saptandı. HBV seroprevalansı yaşla birlikte artarken, HBsAg pozitifliği sosyoekonomik düzey düştükçe artmakta idi. 1091 olgudan % 0.6 asemptomatik HBV taşıyıcısı, % 0.8 kronik aktif hepatit saptandı. Olguların % 20.8' inde aşılama öyküsü varlığına rağmen, sadece % 2.9' unda gerçek aşıya bağlı bir bağışıklık tespit edildi Çalışmamızın ilk bölümünde aşılı grup dışında HBV seropozitiflik oranı % 9.4 iken, HBsAg ve anti-HBc pozitif olgular yeniden değerlendirildiğinde seropozitiflik oranımız % 8.4 olarak bulundu. Bu çalışma ile 967 çocuk aşı programına alınarak bir halk sağlığı hizmeti gerçekleştirildi. Bölgemizde şimdiye kadar yapılan en kapsamlı prevalans çalışması gerçekleştirilerek, HBV seropozitifliğinin daha önce bu bölgeden rapor edilen değerlerden çok daha düşük olduğu saptandı. Daha önce yapılan prevalans çalışmalarından farklı olarak HBsAg ve anti-HBc pozitif olgular kapsamlı olarak irdelenerek, ileriye yönelik takip ve tedavileri planlandı. Anahtar Kelimeler : HBV enfeksiyonu, seroprevalans, çocukluk çağı, aile taraması T.C YOKSDCÖĞRrrİM KURUUI pokomamasyon mmb»
Özet (Çeviri)
IV Summary This study was performed to detect the seroprevalence of hepatitis B infection in 6-17 year old children living in the city centre of Erzurum. Family screening of seropositive children and vaccination of seronegative children were also performed. HbsAg, antibody to HbcAg and antibody to HBsAg were studied by ELISA in serum specimens obtained from 1091 randomly selected children. 135 were seropositive, 1.3 % (14/1091) were HBsAg and anti-HBc positive, 3.9 % ( 42/1091) were anti-HBc and anti-HBs positive, 1.8 % (20/1091) were anti-HBc positive, 0.5 % (5/1091) were HBsAg positive, and 4.9 % (54/1091) were anti-HBs positive. Seropositivity due to contact with infection was found to be 9.4 % when vaccinated children were excluded. While HBV seroprevalence was increasing with age, HBsAg positivity was highest in worst socioeconomic status. Of 1901 children, 0.6 % were diagnosed as asymptomatic HBV carters and 0.8 % as chronic active hepatitis B. Although 20.8 % of children had history of immunization wiht HBV vaccine, only 2.9 % had seropositivity due to vaccination. All HBsAg and / or anti-HBc positive children were re-evaluated. The second evaluation revealed a prevalance of 8.4 %. This study is the most comprehensive prevalance study performed so far in this region of Turkey. As a consequence, we found that the seroprevalence of HBV infection, in this region is not as high as reported before.