Taenia hydatigena enfeksiyonlarında antijenik spesifitenin araştırılması
Investigation of antigenic specificity in taenia hydatigena infections
  1. Tez No: 108120
  2. Yazar: MURAT KARA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DOĞANAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Taenia hydatigena, köpek, SDS-PAGE, Western blot, Taenia hydatigena, dog, SDS-PAGE, Western blot
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
61 ÖZET Taenia hydatigena Enfeksiyonlarında Antijenik Spesifitenin Araştırılması Taenia hydatigena köpek, tilki ve kurt gibi karnivorların ince bağırsaklarında bulunan bir cestoddur. Gelişmesinde koyun, keçi, sığır gibi gevişen hayvanları ve domuzları arakonak olarak kullanmaktadır. Bu parazitin erişkinleri köpeklerde pek fazla zararlı etki yapmasa da, larvası olan C. tenuicollis karaciğer dokusundaki göçü sırasında koyunlarda akut fasciolosis'e benzerlik gösteren“Hepatitis cysticercosa”isimli hastalığa neden olmaktadır. Karnivorlarda bu parazitin teşhisi oldukça zor olup, yumurtaları Taeniidae ailesine bağlı diğer türlerin yumurtalarıyla karışmaktadır. Bu çalışmada deneme ve kontrol grubu olarak köpek yavrularından iki grup oluşturulmuştur. Her iki gruptan dışkı ve kan örnekleri alınarak muayene edilmiştir. Deneme grubundaki hayvanlar mezbahada kesilmiş olan koyunlardan elde edilen C.tenuicollis kistleriyle enfekte edilmişlerdir. Çalışma süresinde alınmış olan kan örneklerinin serumları çıkartılarak -20 C° de saklanmıştır. Deneysel enfeksiyonun 11-13. haftalarında deneme grubundaki tüm hayvanların dışkılarında halkalar görülmeye başlandıktan sonra bu gruptaki köpeklerin nekropsisi yapılarak olgun T.hydatigena'lar toplanmıştır. Cysticercus tenuicollis kist sıvısından ve T.hydatigena halkalarından hazırlanan antijenler protein bantlarının belirlenmesi amacıyla, sodium dodecyl sulfate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE) yöntemi ile elekroforez işlemine tabii tutulmuştur. Deneme ve kontrol gruplarından alınan serumlar ve hazır ticari non-enfekte köpek serumu Western blot metoduyla test edilmiş ve ortaya çıkan protein bantlarından hangilerinin deneme grubu hayvanlar için spesifik olduğunu belirlemek için elde edilen bulgular diğer bulgularla karşılaştırılmıştır. Bu bulgulara göre C.tenuicollis kist sıvısının antijen olarak kullanıldığı Western blot yönteminde köpeklerde T. hydatigena' run tanısında spesifik bantların molekül ağırlıkları 38 ve 42.5 kDa olarak belirlenirken, olgun T. hydatigena halkalarının antijen olarak kullanıldığı aynı testte, spesifik bantların molekül ağırlıklarının 24 ve 84 kDa olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
62 ABSTRACT investigation of Antigenic Specificity in Taenia hydatigena Infections Taenia hydatigena occurs in the small intestine of dogs, wolves and other wild carnivores. The intermediate hosts are domestic and wild ruminants, particularly sheep. The pig may also be infected. Normally, infection with T. hydatigena is not very harmful to dogs. However, its larva, Cysticercus tenuicollis, migrates through the liver tissue and causes haemorhagic and fibrotic tracts known as Hepatitis cysticercosa. This condition is very similar to acute fascioliasis. The diagnosis of this cestode is almost impossible via fecal examination in carnivores. Because the egg of this parasite is very similar to other species of Taeniidae family, which causes confusion in diagnosis. In this study, two groups of puppies were formed as experimental and control groups. C. tenuicollis cysts obtained from sheep were given to dogs in experimental group. Fecal and blood samples were collected, and sera were obtained from these blood samples and stored - 20 C° during the study. These procedures went on until eggs or mature segments of T. hydatigena were seen in fecal samples. Experimental infection was achieved in all animals of experimental group at 11 -13th weeks. Animals in this group were necropsied and mature T.hydatigena worms were collected. Antigens were prepared from the fluids of C. tenuicollis and T.hydatigena proglottids, and following these antigens were studied with SDS-PAGE to determine protein bands. These protein bands were transferred to nitrocellulose membranes. Sera obtained from both experimental and control groups, and also commercial non-infected dog serum were tested on these nitrocellulose membranes by the method of Western blotting. After that the results from the sera of experimental group were compared to the results of sera from control group and non-infected dog serum to determine specific bands for this parasite. According to the results, the bands of 38 and 42.5 kDa are determined to be specific proteins in the diagnosis of T.hydatigena in dogs by using C.tenuicollis fluid antigen, and the bands of 24 and 84 kDa are determined to be specific for dogs when the dog sera tested by Western blot by using T.hydatigena proglottid antigen.