Kuduz hastalığının teşhisinde polimeraz zincir reaksiyonu
Polymerase chain reaction in the diagnosis of rabies
  1. Tez No: 108119
  2. Yazar: HİKMET ÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERAY ALKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Rabies, RT-PCR, Heminested RT-PCR, Diagnosis
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Viroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
64 ÖZET Kuduz Hastalığının Teşhisinde Polimeraz Zincir Reaksiyonu Bu çalışmada, kuduz hastalığının teşhisinde Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) tekniğinin kullanım olanaklarının araştırılması amaçlanmıştır. Toplanan materyaller Floresan Antikor Tekniği (FAT) ile muayene edilerek sonuçlar heminested RT-PCR testinden elde edilen sonuçlar ile karşılaştırıldı. Ayrıca kokuşmuş materyallerden heminested RT-PCR ile kuduz hastalığının teşhisi olanağı araştırıldı. Çalışmada 83 adedi FAT ile değerlendirilebilen ve 30 adedi de kokuşmuş olmaları nedeni ile FAT ile değerlendirilemeyen toplam 113 adet değişik hayvan türüne ait beyin örneği kullanıldı. FAT ile değerlendirilebilen 83 materyalden 80 adedi kuduz yönünden müspet, 3 adedi ise kuduz yönünden menfi idi. Bu materyaller Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı kuduz teşhis laboratuvarlarmdan temin edildi. FAT ile müspet değerlendirilen 80 materyalden 49 (% 61,25) adedinde RT-PCR ile viral nükleik asit tespit edilirken heminested RT-PCR ile tamamında (% 100) viral nükleik asit saptandı. FAT ile menfi olan 3 adet materyalde RT-PCR ve heminested RT-PCR ile de viral nükleik asit tespit edilmedi. 30 adet kokuşmuş materyalden 4 adedinde RT-PCR ile viral nükleik asit (%13,33) ve 6 adedinde de heminested RT- PCR ile viral nükleik asit (% 20) tespit edildi. Heminested RT-PCR ile viral nükleik asit tespit edilen bu 6 materyalden 3 adedi İstanbul Pendik Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünden temin edilen, diğer 3 adedi de Etlik Merkez Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsünde aşı üretimi ve deneysel çalışmalarda kullanılan hayvanlara ait beyinlerdi. Deneysel amaçlarla kullanılanlar ve kuduz virusu ile enfekte edilmiş olan hayvanlar (3 adet) hariç tutulacak olursa kokuşmuş materyallerdeki pozitiflik oranlan sırası ile % 3,7 (1/27) ve % 11,11 (3/27) olarak belirlendi. Anahtar Sözcükler : Kuduz, RT-PCR, Heminested RT-PCR, Teşhis
Özet (Çeviri)
65 SUMMARY Polymerase Chain Reaction in the Diagnosis of Rabies In this study, the probability of the use of the PCR technique for the diagnosis of rabies was investigated. The collected specimens were examined using the FAT and the results were compared with the ones that were obtained from the heminested RT- PCR test. Furthermore, it was investigated the diagnosis of rabies in the decomposed specimens using the heminested RT-PCR. In this study, 83 brain specimens to evaluate using FAT and 30 decomposed materials not to evaluate using FAT belonging to various animal species totally 113 brain specimens were used. 80 of these specimens were found to be positive using FAT while 3 of them being negative using FAT. All of these specimens were obtained from the rabies diagnosis laboratories belonging to the Ministry of Agriculture and Rural Affairs. Among the 80 specimens that were found to be positive using FAT, 49 of them were determined to be positive using RT-PCR (61,25%) while all of these 80 specimens were found to be positive using heminested RT-PCR (100 %). The 3 specimens that were found to be negative using FAT, all of them were found to be negative using RT-PCR and heminested RT-PCR. 4 of the 30 decomposed brain specimens were determined to be positive (13,33%) using RT-PCR and 6 of them found to be positive using heminested RT-PCR. If the results of the brain specimens that have been used for experimental purposes and animals that have been injected with rabies virus (3 animals) are excluded, these rates are 3,7% and 11,11% respectively in the decomposed materials. Among the 6 decomposed specimens were found to be positive using heminested RT-PCR, 3 of them were obtained from the Istanbul Pendik Veterinary Control and Research Institute, the other 3 of them were used for experimental purposes and vaccine production in Etlik Central Veterinary Control and Research Institute.