Bazı küspelerin ksiloz ile muamele edilmesinin sindirilme derecesi ve rumende parçalanma özellikleri üzerine etkisi
The Effects of xylose treatments of some meals on the nutrient digestibility and rumen degradability characteristics
  1. Tez No: 108190
  2. Yazar: PINAR SAÇAKLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞAKİR DOĞAN TUNCER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Xylose, soybean meal, cottonseed meal, rumen degradability characteristics, nutrient digestibility
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 1391
Özet
79 ÖZET Bazı Küspelerin Ksiloz ile Muamele Edilmesinin Sindirilme Derecesi ve Rumende Parçalanma Özellikleri Üzerine Etkisi Soya küspesi ve pamuk tohumu küspesinin % 0, 0.5 ve % 1 düzeylerinde ksiloz ile muamele edilmesinin besin maddelerinin sindirilme derecesi ve rumende parçalanma özellikleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışma iki deneme halinde yürütülmüştür. Birinci denemede 1,5 yaşlı, ortalama 60 kg canlı ağırlığında üç baş Merinos ırkı koç kullanılmıştır. % 0, 0.5 ve 1 düzeylerinde ksiloz ile muamele edilen soya küspesi ve pamuk tohumu küspesi ile beslenen hayvanlarda gübre toplama yöntemi ile besin madde sindirilme dereceleri belirlenmiştir. Her bir dönemin sonunda alınan rumen sıvısında pH, toplam uçucu yağ asitleri ve amonyak azotu konsantrasyonu belirlenmiştir. Soya ve pamuk tohumu küspelerinin % 0, 0.5 ve 1 düzeylerinde ksiloz ile muamele edilmesi in vivo kuru madde, organik madde, ham protein ve azotsuz öz madde sindirimini muamele edilmemiş küspeye göre önemli derecede etkilememiştir (p>0.05). Her iki küspede ham selüloz sindirilme derecesinde ise matematiksel bir artış gözlenmiştir. Soya küspesinin % 0 ve 0.5 düzeylerinde ksiloz ile muamele edilmesi, istatistik açıdan önemli olmamakla birlikte, yemlemeyi izleyen tüm saatlerde alınan rumen sıvısı örneklerinde pH değerinin azalmasına, % 1 düzeyinde ksiloz ile muamelesi ise 1, 3 ve 5. saatlerde artışa yol açmıştır. Pamuk tohumu küspesinin değişik düzeylerde ksiloz ile muamelesi yemlemeden sonraki tüm saatlerde rumen sıvısı pH'sında düşmeye neden olmuştur. Ancak bu azalma istatistik olarak önemli bulunmamıştır. Soya küspesinin % 0, 0.5 ve 1 düzeylerinde ksiloz ile muamelesi sonucu yemlemeden sonraki 1, 3, 5 ve 7. saatlerde alınan rumen sıvısı örneklerine ait amonyak azotu konsantrasyonu muamele edilmemiş küspeye göre matematiksel bir azalma göstermiş, bu azalma % 0.5 ve 1 ksiloz gruplarında daha belirgin olmuştur. Pamuk tohumu küspesinin % 0.5 ve 1 i80 düzeylerinde ksiloz ile yapılan muamelesi sonucunda ise yemlemeyi izleyen tüm saatlerde düzensiz değişmeler gözlenmiştir. Soya küspesinin % 0.5 ve 1 düzeylerinde ksiloz ile muamelesi yemlemeden sonraki 1 (p< 0.05), 3 (p< 0.01), ve 5. (p< 0.05) saatlerde toplam uçucu yağ asitleri miktarında hiçbir işlem uygulanmamış küspeye göre önemli derecede azalmaya neden olmuştur. İkinci denemede rumen fistülü açılmış 3 baş ergin Merinos koç kullanılarak küspe örneklerinin rumende kuru madde, organik madde ve ham protein parçalanma özellikleri tespit edilmiştir. Soya küspesi ve pamuk tohumu küspesi % 0, 0.5 ve 1 düzeylerinde ksiloz ile muamele edilmiştir. Soya küspesinin her iki ksiloz düzeyi ile yapılan muamelesi kuru madde, organik madde ve ham proteinin maksimum potansiyel parçalanabilirliğinin muamele edilmemiş küspeye göre azalmasına neden olmuştur. Bu azalmanın % 1 ksiloz düzeyinde daha belirgin olduğu saptanmıştır. Pamuk tohumu küspesinin % 0 ve 0.5 düzeyinde ksiloz ile muamelesi kuru madde, organik madde ve ham protein maksimum potansiyel parçalanabilirliğini etkilememiş, buna karşılık % 1 ksiloz düzeyi ile bu değerlerde artış gözlenmiştir. Tüm muameleler (% 0, 0.5 ve 1 ksiloz) soya küspesinde ham proteinin etkin parçalanabilirliğini muamele edilmemiş küspeye göre azaltmış, pamuk tohumu küspesinde ise etkili olmamıştır. Soya küspesinin % 1 düzeyinde ksiloz ile muamelesi ham proteinin etkin parçalanabilirliğini (k = 0.02 / saat) muamele edilmemiş küspeye göre % 39.15 oranında azaltmıştır. Anahtar Sözcükler : Ksiloz, soya küspesi, pamuk tohumu küspesi, rumen parçalanma özellikleri, sindirilme derecesi
Özet (Çeviri)
81 SUMMARY The Effects of Xylose Treatments of Some Meals on the Nutrient Digestibility and Rumen Degradability Characteristics This study was carried out in two seperate experiments to determine the effects of xylose treatments of some meals on the nutrient digestibility and rumen degradability characteristics in sheep. In the first experiment three Merino rams aged 1.5 years and weighing 60 kg were used. Soybean meal and cottonseed meal were treated with 0, 0.5, 1 % xylose. Digestibility coefficients of crude nutrients were determined using faeces collection method. Rumen fluid was taken at the end of each period. Rumen pH, ammonia nitrogen and total volatile fatty acids were determined. Xylose treatments of soybean meal and cottonseed meal at the level of 0, 0.5, 1 % had no effect on in vivo crude nutrient digestibility. Crude fiber digestibility values were increased by the treatments of 0.5 and 1 % xylose of both soybean meal and cottonseed meal compared with untreated soybean meal, but differences were not significant (p>0.05). The rumen fluid pH value was decreased (p>0.05) by 0.5 % xylose treatment of soybean meal. pH value was increased by 1 % xylose treatment of this meal at the first third and fifth hours, but this increase was not significant (p>0.05). Xylose treatments (0. 0.5, 1 %) of cottonseed meal decreased rumen fluid pH value at the all hours after feeding.(p>0.05). The values of ammonia nitrogen at the first, thirth, fifth and seventh hours after feeding were decreased as mathematical by xylose treatment of soybean meal compared with untreated soybean meal, however these values showed irregular variability by the same treatments of cottonseed meal (p>0.05). The values of total volatile fatty acids at the the first ( p< 0.05 ), thirth ( p< 0.01 ) and fifth ( p< 0.05 ) hours after feeding were decreased by 0.5 and 1 % xylose treatment of soybean meal.82 In the second experiment three ruminally cannulated mature Merino rams were used to measure the rumen degradability characteristics of dry matter, organic matter and crude protein of meai samples. Soybean meal and cottonseed meal were treated with 0, 0.5 and 1 % xylose. Maximum potential degradability values of dry matter, organic matter and crude protein were degreased by 0.5 and 1 % xylose of soybean meal. This effect was more pronounced with 1 % xylose treatment. Xylose treatment of cottonseed meal at the level of 0.5 % did not effect the rumen maximum potential degradability values of dry matter, organic matter and crude protein compared with untreated soybean meai, but these parameters were increased by 1 % xylose treatment. Rumen effective crude protein degradability was decreased by all treatments of soybean meal but was not effected of cottonseed meal. Treatment of soybean meal with 1 % xylose reduced effective protein degradability ( k =0.02 h"1) by 39.15 % compared with untreated soybean meal.