Yeni Zelanda tavşanında (oryctolagus cuniculus L.) baş ve boyun bölgelerinin venaları
The veins of the head and neck region in the New Zeland rabbit
  1. Tez No: 108191
  2. Yazar: ÖZCAN ÖZGEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NECDET DURSUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, baş, boyun, tavşan, vena, Anatomy, head, neck, rabbit, vein
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
76 ÖZET Yeni Zelanda Tavşanında (Oryctolagus Cuniculus L.) Baş ve Boyun Bölgelerinin Venaları Bu çalışmada Yeni Zelanda Tavşanının baş ve boyun bölgeleri venaları makroanatomik olarak incelendi. Araştırmada 15 adet ergin Yeni Zelanda Tavşanından faydalanıldı. Materyallerin tümü latex ile dolduruldu ve diseksiyon yapıldı. Tavşanda v. cava cranialis'in v. cava cranialis dexter ve v. cava cranialis sinister olarak iki adet olduğu ve bu damarların apertura thoracis cranialis'in hemen önünde v. jugularis transversa adında bir damarla birbirleriyle ilişkide olduğu belirlenmiştir. Vena costocervicalis'in v. cava cranialis'ten çıktığı tespit edilmiştir. Vena palpebralis superior medialis'in v. palpebralis inferior medialis ile ortak bir kök halinde v. angularis oculi'den çıktığı saptanmıştır. Venae articulares temporomandibulares'in; v. temporalis superficialis, plexus pterygoideus ve v. transversa faciei'den çıkan dallar tarafından eklem içinde ağ benzeri bir yapıda oluşturulduğu belirlenmiştir. Vena auricularis caudalis'in v. maxillaris'ten tek başına çıktığı ve v. auricularis lateralis, v. auricularis intermedia ve v. profunda auriculae'yı verdiği saptanmıştır. Ayrıca v. auricularis lateralis'in auriculae'nın cranial kenarı boyunca seyrettiği ve apex auriculae'da v. auricularis intermedia ve v. auricularis rostralis ile anastomoz yaptığı tespit edilmiştir. Vena palatina major ile v. palatina minor'un ortak bir kök halinde v. palatina descendens'ten çıktığı ve plexus pterygoideus'un oluşumuna katıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
77 SUMMARY The Veins of the Head and Neck Region in the New Zeland Rabbit In the present study, the veins of the head and neck of the New Zeland rabbit were observed macroanatomically. A number of 15 adult specimens were used in the study. The veins were filled with the latex and dissection was performed. It has been observed that there are two cranial vena cava, the right and the left one, in the rabbit, both of which in relation with each other via the transverse jugular vein in front of the cranial thoracic inlet. The costocervical vein was arised directly from the cranial vena cava. The superior palpebral vein was also shown leaving the angular ocular vein via a common trunk with the inferior palpebral vein. The articular temporomandibular veins were formed by the branches from the superficial temporal, the pterygoid plexus, and the transverse facial veins, like a plexus. The caudal auricular vein was originated arising from the maxillar vein alone; thus giving the lateral and intermedial auricular veins, and the deep auricular vein. The lateral auricular vein was determined coursing along the cranial border of the auricula; thus anastomosing with the rostral and the intermedial auricular veins at the apex auricula. The minor and major palatina veins were shown leaving the descendens palatine vein in a common trunk joining into the pterygoid plexus.