Hemşirelerin, hasta bakım uygulamalarını katdetme durumları ve etkileyen faktörlerin incelenmesi
The Condition of nursing records recording patients care practices and the factors that effect recording nursing practices
  1. Tez No: 108280
  2. Yazar: RABİYE DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Uygulama, Rapor Etmek, Belgeleme, Kayıt, Practices, Reporting, Documenting, Record
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırma;“Hemşirelerin, hasta bakım uygulamalarım kaydetme durumları ve etkileyen faktörlerin incelemesi”amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evrenini, 1 Ocak- 15 Haziran 2000 tarihleri arasında tarihleri arasında Kayseri ili, Erciyes Üniversitesi Gevher Nesibe Hastanesi çalışan 384 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini, hasta bakım uygulamalarının yoğun olduğu; dahiliye, cerrahi, nöroloji ve nöroşirurji servislerinde, sorumlu hemşireler dışmda çalışan tüm hemşireler“toplam elli (50)”oluşmuştur. Araştırma iki (2) şekilde toplanmıştır. A: l.Grupta, anket formunda yer alan ve hemşirelerin tanıtıcı özelliklerini irdeleyen 7soru ile kayıt tutmaya ait bilgi ve uygulamalarını kapsayan 1 8 sorunun yanıtlan tablolaştınlarak tartışılmıştır B: 2. Gurupta ise; araştırmacının hemşireler tarafından kliniklerde yapılan uygulamaları doğrudan bire bir gözlemlemesi ile elde edilen, gözlem sonuçlan (1. Gurupta yer alan bazı verilerle karşılaştırılarak ) tartışılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, yüzde olarak hesaplama, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi, dört gözlü düzenlerde Ki-kare ve çok gözlü düzenlerde Ki-kare testi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; hemşirelerin demografik özelliklerinin hasta bakım uygulamalarını kaydetmede etkili olmadığı, hemşirelerin hasta bakım uygulamalarını Dr. istemi ile belirtilenlerin dışmda çoğunlukla kaydetmedikleri ve kaydetmeme gerekçesi olarak da uygun kayıt formlarının bulunmayışı ile hasta sayısının çokluğunu göstermişlerdir. 67Elde edilen bu sonuçlar doğrultusunda, hemşirelerin hastaya uyguladığı bakımı uygun şekilde kaydetmeleri için hemşirelere ve hemşire yöneticilere yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this descriptive study is to examine the condition of nursing records regarding patient care practices and the factors that effect recording nursing practices. The universe of the study is 384 nurses who work in University of Erciyes, Gevher Nesibe Hospital in Kayseri, between 1 January- 15 June 2000. Excluding charge nurses, all nurses (n=50) who work in medical and surgical clinics, neurology and neuro-surgery clinics participated to the study. In this study data were collected in two forms. A) In the first group a questionnaire, consisted of 7 questions relating nurses' demographic characteristics and 18 questions relating nurses' knowledge and practices about recording patient care, has been applied and discussed. B) In the second group the results of observations of nurses, carried out by the researcher's herself were discussed. In the statistical evaluation of data Chi-square and percentages were used. According to the study it was found that the characteristics of nurses did not effect recording of patient care; unless ordered by the physician nurses did not record their nursing care. Absence of appropriate recording forms and the excessive number of patients, that the nurses had to care for, were indicated as a reason that the nurses did not record their patient care practices. In the light of these results suggestions were made to nurses and nurse managers that nurses should record their nursing care which they provide to the patients.