Gebelikte belirlenen risk faktörlerinin anne ve bebek sağlığı açısından ortaya çıkardığı sorunlar
The Problems related to the health of mothers and their babies resulting from risk factors determined during pregnancy
  1. Tez No: 108293
  2. Yazar: NEVİN AKDOLUN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLŞEN VURAL, DOÇ.DR. KAFİYE EROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Risk factors in pregnancy, pregnancy, labor and postpartum complications, nursing. viii
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Akdolun, N., Gebelikte Belirlenen Risk Faktörlerinin Anne ve Bebek Sağlığı Açısından Ortaya Çıkardığı Sorunlar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum-Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2001. Araştırma, kadınların gebelik döneminde karşılaştıkları risk aktörlerinin ve bu risklere bağlı olarak gebelik, doğum ve doğum sonrasında anne ve bebekte ortaya çıkan sorunların belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Çalışma Bolu ili Belediye sınırları içinde yer alan Merkez Sağlık Ocaklan'ında gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemine iki grup alınmıştır. Birinci gruba gebelikteki risk faktörlerini belirlemek için sadece bir kez görüşülerek risk taraması yapılan 352 kadın, ikinci gruba da anne ve bebekte ortaya çıkan sorunları saptamak amacıyla gebeliğin 4. ayından doğum sonrası 7-10. güne kadar izlenen 184 kadın alınmıştır. Veri toplama formları araştırmacı tarafından literatür bilgileri temel alınarak hazırlanmış, ön uygulama sonrası formlara son şekli verilmiştir. Risk belirleme formunun güvenirlik testi Cronbach-oc ile yapılmış, Chronbach-oc katsayısı 0.97 bulunmuştur. Birinci grupta veriler, örnekleme alınan 352 gebeye anket formu (Ek 1) ve risk belirleme formu (Ek 2) uygulanarak toplanmıştır. İkinci grupta örnekleme alınan 184 gebeye ilişkin veriler ise anket formu (Ek 1), risk belirleme formu (Ek 2), gebe izlem formu (Ek 3), loğusa ve yeni doğan izlem formu (Ek 4), doğum sonucu ve doğum sonrası sorunları değerlendirme formu (Ek 5) uygulanarak toplanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından kadınlarla yüz yüze görüşmeler sırasında soru-cevap yöntemi kullanılarak ve gebelerin aylık kontrolleri yapılarak, ayrıca hastane kayıtlarından toplanmıştır. Gebe izlemleri gebelerin evlerinde ve Sağlık Ocaklan'nda yapılmıştır. Verilerin toplanması, risk taraması yapılan 1. grupta 01.10.1996- 31.12.1996 tarihleri arasında, izlenen 2. grupta da 01.10.1996-15.11.1997 tarihleri arasında tamamlanmıştır. Veriler yüzdelik, Ki-Kare (X2), Fisher Kesin Ki-Kare ve Relatif Risk (RR) analizleri ile değerlendirilmiştir. Gebelikte risk taraması yapılan ve izlenen gruptaki kadınlarda birden fazla risk faktörünün bulunduğu, bu risklerin yüksek oranlarda olduğu saptanmıştır. Aşağıda her bir riske ilişkin olarak verilen yüzdelerin birincisi risk taraması yapılan(G), ikincisi de izlenen gruba (İ) ait değerleri göstermektedir. Kadınların yarısının sosyoekonomik düzeyinin düşük olduğu (G: %54.9, İ: %51.4), aile içi ilişkilerinde geçimsizlik ve şiddet yaşadıkları (G: %19, İ: %37.5), iki yıldan kısa aralıklarla gebe kaldıkları (G: %27.2, İ:%42.5) ve yorucu ve ağır iş yaptıkları (G: %23.6, İ: %26.6) saptanmıştır. Risk taraması yapılan kadınların yandan fazlası (G: %40.6) prenatal bakım almamış ve en az oranda da ebe ve hemşirelere başvurmuşlardır (%20.S). Araştırmaya alınan tüm kadınların önemli bir bölümü yetersiz ve dengesiz beslenmekte (G: %85.2, İ: %84.2), tamamına yakını da yetersiz ve kötü hijyen alışkanlığına sahiptir (G: %97.2, İ: %97.8). İstenmeyen gebelik (G: %36.6, İ: %48.9), hiperemezis gravidarum (G: %38.1, İ: %46.7) ve anemi (G: %49.2, İ: %64. 1 ) en önemli risk faktörleridir. İzlenen grupta risklerin son trimestrda daha çok arttığı görülmüştür. Bu grupta doğum eyleminde sorun yaşayan annelerde en çok zor ve uzamış doğum (%64.2-%56.9), postmatürite (%26.8) ve prematürite (%19.5), doğum sonrasında ise postpartum kanama (%48.9), preeklemsi (%18.5), puerperal enfeksiyon (%13) ve anemi (%38) görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Akdolun, N., The Problems Related To The Health Of Mothers And Their Babies Resulting From Risk Factors Determined During Pregnancy. Inaugural-Dissertation, Institute of Health Sciences of Hacettepe University, Nursing Program, Ankara, 2001. This descriptive study was designed to determine the risk actors the women expose during gestation and the problems occurring in mothers and their babies in relation to these risk factors. The study was carried out in Central Health Care Units (Nr. I, II., IH., IV and V) in Bolu Municipality Region. Two groups of pregnant women were taken into consideration; Group 1 included 352 women which were not controlled follow- up but only risk assessment screening were carried out, and Group 2 included 184 women which were undergo to risk assessment and also followed up from the 4th month of gestation until 7-10 days of postpartum period. Data collection forms were prepared by the investigator in the basis of literature knowledge. After a pretest the necessary changes were made and the forms were standardized for the use. The confidence test of risk determination form was made with Cronbach-a and the Cronbach-a coefficient was found to be 0.97. In the first group the data were collected from 352 pregnant women through the survey form (Annex 1 ) and risk assessment tool (Annex 2). In the second group, the data were collected from 184 pregnant women through the survey form (Annex 1), the risk assessment tool (Annex 2), the pregnant follow-up form (Annex 3), the early postpartum and neonatal follow-up form (Annex 4), and the assessment form for birth outcomes and postnatal problems (Annex 5). The data were collected by the investigator through the use of question- answer method, through monthly controls of pregnant women and from the hospital records. The follow-up of the pregnant women was made by home visits and in health care units. A part of the data was also taken from midwifery follow-up charts and hospital records. The data collection was completed in the group which were not followed up (Group 1) between 01.01.1996 and 12.31.1996 and in the follow-up group (Group 2) between 01.01.1996 and 11.15.1997. The statistical evaluation of Vllthe data was carried out by using of percentile, Khi-squire, Fisher's Khi-squire and relative risk analysis. The first percentiles given below for each risk indicate the value for the risk screening group (Gi), and the seconds indicate the values for follow-up group (G2), respectively. The results of the study revealed that there are more than 1 risks of each women in both groups. It was determined that the half of women has a low socioeconomic status (Gi; %54.9, Ga; %51.4). Other problems detected were incompatibility in interfamilial relationships and violence experiences (Gı; %19, G2; %37.5), become pregnant in intervals shorter than 2 years (Gı; %27.2, G2; %42.5) and do heavy and laborious work (Gı; %23.6, G2; %26.6). Nearly the half of the risk- assessed women did not get prenatal care (%40.6). They visited also the nurses and midwifes at the lowest rate (%20.5). An important proportion of all women included in this study has inadequate and unbalanced nutrition (Gı; %85.2, G2; %84.2). Almost all have also bad hygienic habits (d; %97.2, G2; %97.8). Unwanted pregnancies (Gı; %36.6, G2; %48.9), hyperemesis gravidarum (Gı; %38.1, G2; %46.7) and anemia (Gı; %49.2, G2; %64.1) were among the most important risk factors. It was obvious that in the follow-up group the risks increased mostly in last trimestr. In this group the most frequently experienced problems were forced and prolonged labor (Gı; %64.2, G2; %56.9), postmaturity (%26.8), puerperal infection (%13) and anemia (%38). There was a statistically important relationship between some determined risk factors and preeclempsia, prematur labor, puerperal infection, baby births with low apgar scores and neonatal deaths (p chronic hypertension, preeclempsia history, gestational hypertension history, diabetes history in family, more weight gain in pregnancy and preeclempsia, => having abortus and preterm labor threat, genital infection complaints and prematur labor, => having genital infection complaints in last trimestr and puerperal infection, => antepartum bleeding and baby births with low apgar scores, => low birth weight history, birth history with congenital anomalia, hyperemesis gravidarum, preterm birth threat, anemia detected in 3rd trimestr and stilbirths. Suggestions were made according to the results of the study.