İnvaziv işlemler sırasında sağlık personelinin aseptik tekniğe uyma durumu
The Health staff obey the aseptic technique principles during the invazive processes
  1. Tez No: 108297
  2. Yazar: HALİME YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SÜREYYA KARAÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, Hemşirelik, General Surgery, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Aseptik teknik, hastane enfeksiyonları, invaziv girişimler, periferik venöz kateterizasyon, Aceptic technique, hospital infections, invasive processes peripheric venous catheterization
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
43 ÖZET İnvaziv İşlemler Sırasında Sağlık Personelinin Aseptik Tekniğe Uyma Durumu Araştırma hastane enfeksiyonlarının önemli nedenleri arasında yer alan, yoğun bakım ünitelerinde gerçekleştirilen invaziv işlemlerden periferik venöz kateterizasyon uygulamaları sırasında sağlık personelinin aseptik teknik ilkelerine uyup uymadıklarını belirlemek ve bu konuda rehber olacak öneriler geliştirmek amacıyla planlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, koroner, kardiyo-vasküler cerrahi ve cerrahi dahiliye yoğun bakım ünitelerinde görev yapan, olasılıksız örneklem yöntemi ile seçilen toplam 21 sağlık personeli ile bu personelin her birinin en az iki kez gerçekleştirdiği toplam 62 periferik venöz kateterizasyon girişiminden oluşan invaziv işlemler oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, girişimlerini uygulayan sağlık personelini tanıtıcı özellikler ile uygulamaya yönelik kontrol listelerinin yer aldığı iki bölümden oluşan, periferik venöz kateterizasyon işlemi için hazırlanan gözlem formuna, gözlemi yapılan her işlem sonrasında araştırmacı tarafından kaydedilmiştir. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi için yüzdelik dağılımı uygulanmıştır. Değerlendirme sonuçlarına göre, periferik venöz kateterizasyonu yoğun bakım ünitelerinde genelde hemşirelerin uyguladığı ve bu uygulamalar sırasında, araştırma sırasında yer alan sağlık personelinin önemli bir çoğunluğunun ellerini işlem öncesi yıkamadığı saptanmıştır. Böyle bir sonuçta bize, aseptik tekniğe, daha ilk aşamada uygun davranılmadığını göstermektedir. O halde sağlık kurumlarında ivedili olarak sağlık personeline el yıkama alışkanlığı kazandırmak, aseptik teknik ilkelerini benimsetmek ve bu konuda duyarlılığı arttırmak için çaba sarfetme gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Araştırmamızın da konuda harcanacak çok değerli çabalara rehber olacağı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
44 SUMMARY The Health Staff Obey the Aseptic Tecnique Principles During the İnvazive Processes This survey has been planned to determine if the health staff obey the aseptic tecnique principles during the invasive processes-one of the most important cause of hospital infections-such as peripheric venous catheterization in intensive care units and to develop guiding ideas in this scape. The survey has done in coronary, cardio-vascular surgery, surgery and medical intensive care units of Süleyman Demirel University Faculty of Medicme Research and practice Hospital. 21 health staff, chosen by the method of simple randomization exemplification, have been observed during the invasive processes and they have done at least two catheterization. Total 62 peripheric venous catheterization processes have been observed. The data of the survey has been noted by the researcher. The qualities of the health staff. Who has applied the process and control lists have been noted in form for peripheric venous catheterization after the each process observed. To percentage test have been dane to evaluate the gained data, percentage. According to the results, generally peripheric venous catheterizations are done by the nurses are done in intensive care units. The wast majority of the medical staffs not washing their hands. Before these processes has been determined. This kind of result shows us health staff don't apply the aceptic technique even in the first step. It can be inferred from the survey that we have to try to make the medical staff have the habit of washing theire hands, to make them adopt aseptic technique principles and to get them more sensitive about this subjectiv. We think that our survey will be a guide to other studies in this scope.