Yoğun bakımda mekanik ventilasyon tedavisi alan hastaların invaziv girişimlere bağlı ağrı davranışlarının değerlendirilmesi
Assessment of pain behaviour among patients submitted to mechanical ventilation in intensive care unit
  1. Tez No: 555956
  2. Yazar: AYŞEN KORKUTAN EFE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZDEN DEDELİ ÇAYDAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Yoğun bakım, akut ağrı, bilinçli sedasyon, Intensive care, acute pain, conscious sedation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç; yoğun bakımda mekanik ventilasyon tedavisi alan hastaların invaziv girişimlere bağlı ağrı davranışlarının değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki araştırma, bir eğitim araştırma hastanesinin toplam altı yoğun bakım ünitesinde sağlık bakım hizmeti alan 108 hasta ile yürütüldü. Araştırmada veriler, Hasta Tanıtım Formu, Amerikan Yoğun Bakım Hemşireler Birliği' nin Sedasyon Değerlendirme Ölçeği ve Türkçe Yoğun Bakım Ağrı Gözlem Ölçeği ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel analizler ve korelasyon analizi kullanıldı. Bulgular: Araştırmaya dahil edilen hastaların yaş ortalaması 68,15±17,6 (18-94) yıl olup büyük çoğunluğu kadındı (%59,3). Hastaların davranışsal ağrı puanlarının en yüksek olduğu ilk üç girişim olan nazogastrik takılması (5,50±1,8), endotrakeal aspirasyon (5,31±1,9), nazofarengeal aspirasyon (4,61±2,0) olduğu bulundu. İnvaziv işlemler sırasında en sık gözlemlenen ağrı davranışlarının, yüz ifadesinde değişiklik (gergin ve/veya yüz buruşturma), ventilatöre uyumsuzluk (öksürür ama tolere eder) ve kas gerilimi (gergin veya aşırı gerginlik) olduğu görüldü. Bilinçlilik düzeyi ile algılanan ağrı şiddeti arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulundu. Sonuçlar: Araştırma sonucunda, ağrılı işlemler öncesinde hastaların ek analjezi gereksinimleri olduğu, analjezi ve sedasyon gereksinimlerinin bireysel olarak düzenlenmesi gerekliliğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to assess pain behaviour related to invasive interventions among patients submitted to mechanical ventilation in intensive care unit. Materials and Methods: This study which is descriptive and cross sectional was conducted with 108 patients at the six intensive care units in a hospital. The data were collected by means of Patient Information Form, American Association of Critical-Care Nurses 'Sedation Assessment Scale for Critically İll Patients and Turkish Version of The Critical-Care Pain Observation Tool. Descriptive and correlation were used in statistical analysis. Results: The mean age of patients was 68.15±17.6 (18-94) years, %59.3 were female. The first three procedures with highest mean behavioral pain points at the patients were inserting nasogastric tube (5.50±1.8), endotracheal aspiration (5.31±1.9), and nasofarengeal aspiration (4.61±2.0). The most seen pain behaviours were facial expression (tense and grimacing), uncompliance with the ventilator (coughing but tolerating) and muscle tension (very tense or rigid). A significant negative correlation was found between the level of consciousness and perception of pain severity. Conclusion: The results of this study indicated that patients need additional analgesia requirements before painful procedures and the analgesia and sedation requirements should be regulated individually.