Hemşirelerin hemşirelikte kalite güvencesine ilişkin bilgi ve görüşlerinin belirlenmesi
Describing the opinions and knowledge of nurses abaut quality assurance in nursery
  1. Tez No: 108390
  2. Yazar: MİNE AYŞEN AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HÜLYA UÇAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, kalite, kalite güvencesi, Nursing, quality, quality assurance. VI T.C YtKStKOCUTfM KURDU} MHCOManTasyom «ami
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Araştırma Ankara ili Büyükşehir Belediyesi sınırlan içinde kalan, kalite çalışması yürütülen (A grubu) ve yürütülmeyen (B grubu) hastanelerde çalışan hemşirelerin hemşirelikte kalite güvencesi hakkındaki bilgi ve görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma ömeMemini 2 üniversite, 2 devlet ve 2 özel hastanede çalışan 312 hemşire oluşturmuştur. Veriler soru kağıdı ile toplanmıştır. Araştırmada elde edilen verilere göre araştırma kapsamına giren hemşirelerin % 34.6'sı 20-24 yaş grubunda, % 45.5'i önlisans programlarmdan mezun, % 74.4'ü servis hemşiresidir. Hemşirelerin % 53.5'i kalite konusunda bilgi almadığım belirtmiştir. Hemşirelerin % 35.2'si kaliteyi“sürekli en iyi şekilde hizmet vermek”olarak tammlamışlardır. A grubunda yer alan hemşirelerin % 65.4'ü kalite çalışmalarının bakıma yansıdığım belirtmiştir. B grubu hastanelerde çalışan hemşirelerin % 97.6'sı kalite çalışması yapılan bir hastanede çalışmak istemektedir. Hemşirelerin % 25.5'i hemşirelik bakımının kalitesini“hasta beklenti ve ihtiyaçlarının karşılanıyor olması”olarak tanımlamışlardır. Hemşirelerin % 35.5'i hemşirelik bakımının kalitesine göre karar verme ölçütü olarak kalite göstergelerini vermiştir. Araştırma kapsamına giren hemşirelerin % 97.3 'ü hemşirelikte kalite çalışmalarını gerekli görmektedir. Hemşirelerin % 32.1'i hemşirelik hizmetlerinde kalitenin sağlanmasında hemşirelerin ve hastane yönetiminin sorumlu olduğunu ifâde etmişlerdir. Hemşirelerin % 52.6'sı kendi sorumluluklarım“işimi yapmak, sorumluluklarımı yerine getirmek”olarak belirtmişlerdir. Hemşirelerin % 23.8'i hemşirelikte kalitenin artması için çalışma koşullarının iyüeştirilmesinin gerektiğini düşünmektedir. Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda kalite çalışması yürütülen ve yürütülmeyen hastanelerde hemşirelerin kalite hakkında genel bir bilgiye sahip oldukları ve kalite çalışmalarım gerekli gördükleri tespit edilmiştir. Hemşirelik bakım kalitesinin artması için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research was made as definitive with the purpose of describing the opinions and knowledge of nurses about quality assurance in nursery, who work at the hospitals within the boundaries of Ankara Metropolitan Municipality where quality work was conducted (group A) and not conducted (group B). The sample of research was formed by 312 nurses working at 2 university, 2 state and 2 private hospitals. The data collected with questionnaire form. According to data obtained from the research, 34.6% of nurses surveyed, are of 20-24 age group, 45.5% pre-license degrees and 74.4% are service nurses. 53.5% of nurses indicated that they were not given information on quality. 35.2% of nurses defined quality as“continuos service in best way”. 65.4% nurses group A indicated that quality studies are reflected on care. 97.6% of nurses working at hospitals in group B want to work at a hospital where quality studies are conducted. 25.5% of nurses defined the quality of nursing care as“meeting expectations and needs of patients”. 35.5% of nurses showed quality indications as a measure of deciding on quality of nursing care. 97.3% of nurses surveyed deem quality studies necessary. 32.1% of nurses stated that nurses and hospital management are responsible for ensuring quality in nursing services. 52.6% of nurses described their responsibilities as“doing my job, performing my responsibilities”. 23.8% of nurses think that working conditions should be improved to quality of nursing. According to the results obtained from the research, it was found that the nurses of hospitals where quality works were conducted and not conducted, have a general knowledge about quality and deem quality works necessary. Advises were given to improve nursing care quality.