Hemşirelerin enteral beslenmeye ilişkin eğitim gereksinmeleri
The education requirements of nurses on enteral feeding
- Tez No: 108394
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAN BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Enteral Beslenme, Tüple Besleme, Hemşirelik Eğitimi, Enteral Beslenme ve Hemşirelik Bakımı, Enteral Nutrition, Tube Feeding, Nurses Education, Enteral Nutrition and Nursing Care *1&SS&*
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
ÖZET Araştırma, enteral beslenme uygulanan hastalara bakım veren hemşirelerin eğitim gereksinimlerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın ömekiemini Hacettepe Üniversitesi Erişkin Uygulama Hastanesi Dahiliye, Genel Cerrahi, Beyin Cerrahi ve Kalp-Damar Cerrahisi Yoğun Bakım Üniteleri ile diğer Dahiliye ve Cerrahi kliniklerinde çalışan 100 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından oluşturulan soru kağıdı kullanılarak görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik sayılar, aritmetik ortalama ve ki-kare testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre hemşirelerin EB'ye ilişkin bilgilerinin istenen düzeyde olmadığı belirlenmiştir.Hemşirelerin çoğuluğunun EB'ye ilişkin hizmetiçi eğitim almadığı; EB uygulanan kliniklerde çalışma yılının bilgi puanlarını olumlu etkilediği ve bu ilişkinin istatistiksel olarak anlamlı olduğu saptanmıştır.Hemşirelerin EB çoğunluğunun konusunda eğitim gereksinimleri olduğunu belirtmişlerdir. Araştımadan elde edilen bulgulara göre hemşirelere EB konusunda sürekli, planlı ve etkili hizmetiçi eğitim programları düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT The study was established as descriptive to determine the education requirements of nurses who are giving care on patients with enteral feeding. The sample of the study consisted 100 nurses working in the Internal Diseases, Surgical, Neurosurgery, Thorax and Vasculer Surgery Intensive Care Units and the other Internal Diseases and Surgical Clinics of Hacettepe University Hospital. The data were obtained by. getting answers from the nurses by interview and evaluated by using percentages, arithmetic means and chi-square tests. According to the results of the study, it was found that the knowledge mean score of nurses about enteral nutrition was inadequate. Most of the nurses had not received any in service training on enteral nutrition. Nurses whose more experienced in clinics using enteral nutrition scored higher than the others and this finding was statiatically significant. It appears that most of the nurses need education on enteral nutrition. On the basis of this results the creation of continuous planned and efficient in service training programs for nurses on enteral nutrition was recommended.