Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeyleri
The levels of critical thinking of Hacettepe University School of Nursing students
- Tez No: 108398
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Education, nursing education, critical thinking skill, problem solving and parents attitude
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Araştırma Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeylerinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu ve Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğrencileri oluşturmuştur. Çalışmada araştırma grubuna Hemşirelik Yüksekokulu öğrencileri, kontrol grubuna ise Sağlık Teknolojisi Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğrencileri alınmıştır. Kontrol grubuna benzer fizik koşularda, aynı cinsiyette, benzer eğitim ve uygulama alanlarını kullanmalarından dolayı benzer etkileri aldıkları düşünülerek Beslenme ve Diyetetik Bölümü kız öğrencileri alınmıştır, ürneklem kapsamına Hemşirelik Yüksekokulundaki 337 öğrenciden tabakalı rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak toplam 92 öğrenci; Beslenme ve Diyetetik Bölümündeki 215 öğrenciden araştırma grubundaki sayıya denk olacak şekilde orantı yöntemi kullanılarak toplam 86 öğrenci rastgele yöntemle alınmıştır. Veriler literatür incelemesi sonucunda oluşturulan anket formu, Watson-Glaser Eleştirel Düşünme üücü ölçeği ve Ana-Baba Tutum Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, İki Ortalama Arasındaki Farkın Önemlilik testi, Tek Yönlü ve İki Yönlü Varyans Analizi testleri ve Yüzdelik kullanılmıştır. Çalışma sonunda elde edilen bulgulara göre, araştırma ve kontrol grubu öğrencilerinin eleştirel düşünme düzeylerinin orta düzeyde olduğu, araştırma grubu öğrencilerinin öğrenim gördükleri sınıflara göre eleştirel düşünme düzeyi puan ortalamaları arasında fark olduğu, bu farkın özellikle tümdengelim alt boyutunda ve toplam puan ortalamasında ortaya çıktığı, üst sınıflara geçtikçe eleştirel düşünme düzeyi puanında önemli artışlar olduğu saptanmıştır. Kontrol grubu öğrencilerinin ise öğrenim gördükleri sınıflara göre eleştirel düşünme düzeyi toplam puan ortalamasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı, ancak III. Sınıf öğrencilerinin ölçeğin çıkarsama boyutundan aldıkları puan ortalamasının anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Her iki gruptaki öğrencilerin eleştirel düşünme düzeyi toplam puan ortalamasını öğrencilerin yaş, medeni durum, anne-baba eğitim düzeyi ve anne-babanın çalışma durumlarının etkilemediği saptanırken, kontrol grubu öğrencilerinin sosyo ekonomik düzeyleri yükseldikçe eleştirel düşünme düzeyi puanlarının arttığı, araştırma grubunda ise sosyo-ekonomik düzeyin eleştirel düşünme düzeyi puanı üzerinde bir etkisinin olmadığı saptanmıştır. Araştırma grubu öğrencilerinde lise öğrenimini İç Anadolu bölgesinde yapanların eleştirel düşünme düzeyi puan ortalamalarının diğer bölgelerde yapanlara göre anlamlı bir şekilde yüksek olduğu, kontrol grubunda ise lise öğreniminin yapıldığı bölgenin eleştirel düşünme düzeyini etkilemediği bulunmuştur. Ayrıca her iki gruptaki öğrencilerin algıladıkları ana-baba tutumunun eleştirel düşünme düzeyi puan ortalamalarını etkilemediği de saptanmıştır. Bu sonuçlara dayalı olarak öğrencilerin eleştirel düşünme düzeylerinin belirlenmesi ve geliştirilmesine yönelik önerilerde bulunulmuştur.Anahtar Kelimeler Eğitim, hemşirelik eğitimi, eleştirel düşünme becerisi, problem çözme, ana-baba tutumu.
Özet (Çeviri)
This descriptive study has been done to determine the level of critical thinking of Hacettepe University School of Nursing' students. Students of School of Nursing and Department of Nutrition and Dietetic School of Health Technology had constituted the survey universe. Nursing students had been defined as a research group. Nutrition and Dietetic students had been defined as a control group due to the same physical situation, sex and practices places, Nutrition and Dietetic' s female students have been chosen as a control group. 92 nursing students have completed the tests. These students have been chosen among 337 students by using the method of stratified random sampling. 86 students of The Depeartment of Nutrition and Dietetic have been chosen between 215 students by using the method of proportion randomly, have constituted sample size which is equal to research group. Questionary which was formed by researcher, Watson-Glaser Critical Thinking Appraisal Manual and Scale of Parents Attitude have been used for the tools of data collection. Percentage, Independent Samples T- test, One-way ANOVA and Two way ANOVA have been used to analyze the survey. At the end of survey, critical thinking levels of students in research and control groups have been found to be at the medium level, it has been found to be difference at the mean of critical thinking level in the student of research group by depending on their own classes. This difference, particularly, has realized at the sub- dimension of deduction and mean of total score. It has been seen that when it is passed up classes, the total score of critical thinking level increases. It hasn't been met significant difference at the medium of total score mean of critical thinking level of students in control group, but it has been seen that there has been a significant increase in the third class' students, according to score mean by depending on inference dimension. It has been seen that age, civil status, level of parents education, parents job haven't affected the total score mean of critical thinking level of research and control group' students, but it has been determined when socio-economic level of control group' students increase, the score mean of critical thinking level increases, too. For research group, there haven't been any effects of socio-economic level of students on score of critical thinking level and the total score mean of critical thinking level of students which have been educated at High School in the Middle Anatolia Region is higher than the other regions significantly, the region is not important for control group' students by looking at the High school education. It has been determined that total score mean of critical thinking levels of students has not effected research and control group' students had been earned total score from Scale of Parent Attitude. In the light of findings it is stated some propositions on determination and development of level of students' critical thinking.