Lazerlerin genel kuantum teorisi
General quantum theory of the lasers
- Tez No: 109409
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAFİG ABDULLAYEV, YRD. DOÇ. DR. EROL TAŞAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çizgi-şekli fonksiyonu, yoğunluk matrisi, kazanç katsayısı, Line shape function, density matrix, gain coefficient
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
IV LASERLERIN GENEL KUANTUM TEORİSİ M. İlker CENİK Fizik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2001 Tez Danışmanı: Doç. Dr. Rafig ABDULLAYEV İkinci Danışman: Yrd. Doç. Dr. Erol TAŞAL ÖZET“Laser”kelimesi; Radyasyonun uyarılmış salınması yoluyla ışığın şiddetlendirilmesi (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) anlamına gelen bir kısaltmadır. Laserlerin uygulama alanına sokulması başlangıçta yavaş olmakla beraber günümüzde laser radyasyonunun uygulamaları ile ilgili hemen her gün bir yenilikle karşılaşmaktayız. Günümüzde savunma sanayii, kuantum elektroniği, tıp, mühendisliğin çeşitli alanları ile Atom ve Molekül Fiziği'nde kullanılmaktadır. Çalışmamızda öncelikle, sönümlü harmonik titreşiciden hareketle laserin bir titreşici olduğu gösterilip, laserlerin kuantum terimlerinin genel bir incelenmesi yapılmıştır. Ayrıca çizgi-şekli fonksiyonu, kazanç katsayısı, laser kayıpları, eşik şartlan ve yoğunluk matrisi gibi önemli parametreler incelenmiştir. Bu terimlerin incelenirken kuantum mekaniksel yaklaşımlar kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
GENERAL QUANTUM THEORY OF THE LASERS M. İlker Cenik Physics Department, M. S. Thesis, 2001 Thesis Supervisors: Assoc. Prof. Rafig ABDULLAYEV Asist. Prof. Erol TAŞAL SUMMARY The word“Laser”is an acronym for“Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation”. While Laser was rarely used in the past, nowadays it has been used in a new applied field each day. For example, Quantum Electronics, Medical, Engineering, Atomic and Molecular Physics. In our study, firstly proving to be an oscillator of laser by the benefiting from a damped harmonic oscillator, it was investigated the quantum expressions of the laser. These expressions are the line shape function, gain coefficient, laser losses, thereshold conditions and density matrix. For analyzing these terms, it was studied with the quantum mechanical approeches.