Puseydo spot elektrik fiyat algoritmasının optimal enerji sistem işletimi problemlerine uygulanması
A pseudo spot price algorithm applied to optimal power dispatch problems
  1. Tez No: 84536
  2. Yazar: CELAL YAŞAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SALİH FADIL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Puseydo spot elektrik fiyatı, Ham enerji kaynağı kısıtlı termik birim, Kısa dönem hidrotermal koordinasyon problemi, Pompayla doldurmalı hidrolik birim, Aktif güç dağıtımı, Power generation dispatch, Pseudo spot price of electricity, Limited energy supply unit, Short term hydrothermal coordination problem, Pumped storage hydraulic unit
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Enerji üretim sistemlerinde en öncelikli amaç, güvenilir bir şekilde en düşük maliyetle enerji ihtiyacını karşılamaktır. Bu amacı gerçekleştirmek için geliştirilen bütün güç dağıtım teknikleri genel olarak yakıt maliyetini minimize etmeye yöneliktir. Yapılan çalışmada puseydo spot elektrik fiyatım kullanan bir aktif güç dağıtım tekniği geliştirilmiştir. Geliştirilen dağıtım tekniği dört farklı kayıplı aktif güç dağıtım problemine uygulanmıştır. Bu dağıtım problemleri; 1. sadece termik birimlerden oluşan bir sistemdeki tek bir yüklenme durumundaki aktif güç dağıtım problemi, 2. ham enerji kaynağı kısıtlı ve normal termik birimlerden oluşan bir sistemdeki aktif güç dağıtım problemi, 3. termik ve hidrolik birimlerden oluşan bir sistemdeki kısa dönem aktif güç dağıtım problemi, 4. pompayla doldurmak hidrolik birim ve termik birimlerden oluşan sistemdeki aktif güç dağıtım problemi şeklindedir. Geliştirilen dağıtım algoritmasının yukarıda bahsedilen sistemlere uygulanması seçilen örnek sistemler üzerinde gösterilmiştir. Çözümlerden elde edilen sonuçları irdelemek için, yukarıdaki ilk üç dağıtım problemine ait örnek sistemler gradyent metoda dayalı diğer bir algoritmayla da çözülmüştür. Üçüncü ve dördüncü dağıtım problemlerine ait örnek sistemler genetik algoritmaya dayalı diğer bir yöntemle de çözülmüştür. Elde edilen sonuçlar karşılaştırılmış ve yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In electric power systems, the main goal is to supply the energy demand with the minimum cost and under reliable conditions. The developed dispatch techniques generally try to minimize the total fuel cost in a considered dispatch problem. In this research, an active power dispatch algorithm using spot price of electricity was developed. The dispatch technique is applied to four different lossy active power dispatch problems. These are; 1. the dispatch problem in a power system which contains only thermal units, 2. the dispatch problem in a power system which contains limited energy supply and normal thermal units, 3. the short term dispatch problem in a power system which contains thermal and hydraulic units, 4. the dispatch problem in a power system which contains a pumped-storage and thermal units. Application of the dispatch algorithm into the above dispatch problems are demonstrated on chosen example power systems. To verify the results obtained from the solution algorithm, the example dispatch problems which belong to the first three cases are solved by another solution technique based on gradient method. Also, the example dispatch problems which belong to the last two cases are solved by means of a solution technique based on genetic algorithm. The results obtained from the developed dispatch technique and from the other dispatch techniques are compared in each case.