Uşak ili atmosferik polenlerinin araştırılması
The Investigations on aeropollens in Usak province
- Tez No: 109424
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN NURİ BENLİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Polen, Polen takvimi, Polen konsantrasyonu, Meteorolojik faktörler, Pollen, Pollen calendar, Pollen concentration, Meteorologic factors
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
IV UŞAK İLİ ATMOSFERİK POLENLERİNİN ARAŞTIRILMASI Recep Dündar KOÇ Biyoloji Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, 2001 Tez Danışmanı:Yrd.Doç.Dr.Osman Nuri BENLİOĞLU ÖZET Uşak ili atmosferinde gravimetrik yöntem kullanarak polen çeşidi ve yoğunluğu araştırılmıştır. Bu çalışma 1 Temmuz 2000 tarihinde başladı ve 30 Haziran 2001'de bitti. Çalışma süresince, haftada bir değiştirilen preparatlar incelenmiş ve 39 taksona ait polen tespit edilmiştir. Bunlardan 25 tanesi odunsu, 14 tanesi otsu bitkilere aittir. Odunsu bitki polenleri içinde sırayla Pinus, Cupressaceae, Quercus ; otsu bitkilerden ise başta Gramineae olmak üzere Chenopodiaceae / Amaranthaceae ve Urticaceae ait polenlerin dominant olduğu tespit edilmiştir. Taksonlara ait polenlerin Uşak atmosferinde cm2 ye düşen haftalık, aylık miktarları şekil ve çizelgeler halinde verilmiştir. Ayrıca cm2 ye düşen haftalık polen miktarları kullanılarak Uşak ilinin polen takvimi hazırlanmıştır. Bunun yanında polen konsantrasyonlarının aylık değişimlerinde, meteorolojik faktörlerin etkileri de karşılaşünlmıştır. Diğer taraftan 39 taksona ait polenlerin, çeşitli kaynaklardan elde edilen verilere göre allerjik dereceleri de belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE INVESTIGATIONS ON AEROPOLLENS IN UŞAK PROVINCE Recep Dündar KOÇ Department of Biology, M.S.Thesis, 2001 Thesis Supervisor:Assoc.Prof.Osman Nuri BENLİOGLU SUMMARY It has been studied the pollen variety and density by using gravimetric method in Uşak. This study began on 1 July 2000 and ended on 30 June 2001. During this study, the preparats were made change on a week, have been studied and the pollen grains that were belonged to 39 taxa have been determinated. These from have been 25 belonged to arboreal and 14 to non-arboreal plants. İn arboreal the pollen according to circumstances, Pinns, Cupressaceae, Quercus ; however non-arboreal first Gramineae, be point of Chenopodiaceae / Amaranthaceae and Urticaceae pollen grains was be fixed pair pollens. Besides all these the pollen numbers belonging to taxa for one month and one week in per cm 2 in Uşak atmosphere, have been given as a regard of figure and graphs. The pollen calendar of Uşak district for one year by using numbers of pollen fallen in per cm2 in a month. Besides, it has also been compared the effects of meteorological factoors on tha variability of monthly pollen concentration. However, the various sources by getting the pollens that were belonged to 39 taxa have also been allergic defree stated.