Tokat-Zile ova tarım işletmelerinde sosyo-ekonomik yapı ve gelir dağılımı
Socio-economic structure and income distribution in the plain farms in Zile district of Tokat province
  1. Tez No: 109479
  2. Yazar: HÜDAVERDİ BAHADIR ARSLANKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YAŞAR AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyo-Ekonomik Yapı, Gelir Dağılımı, Gini Oranı, Zile IIOSVOMİ, Sosyo-Economic Structure, Income Distribution, Gini Ratio, Zile
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ TOKAT-ZİLE OVA TARIM İŞLETMELERİNDE SOSYO-EKONOMİK YAPI ve GELİR DAĞILIMI H.Bahadır ARSLANKURT Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Doç.Dr. Yaşar AKÇAY Jüri: Prof.Dr.Kemal ESENGÜN Doç.Dr. Yaşar AKÇAY Yrd.Doç.Dr.Gülten E. GÜMÜŞTEKİN Bu araştırmada, Tokat ili Zile ilçesi ova tarım işletmelerinin sosyo-ekonomik yapısı, arazi ve gelir dağılımları ortaya konulmuştur. Araştırmada kullanılan veriler, Zile ovasını temsil niteliğine sahip 14 köyden Neyman örnekleme yöntemi ile belirlenen 90 adet tarım işletmesinden sağlanmıştır. Üretim dallan itibariyle yapılan analizlerde brüt marj analiz tekniği kullanılmıştır. Ayrıca, işletmeler bir bütün olarak ele alınarak yıllık faaliyet sonuçlan incelenmiştir. Gelir dağılımına ait hesaplamalarda Gini oranı ve Lorenz eğrisinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre bölgede işletmeler ortalaması itibariyle; toplam brüt marjın %82,41'i tarla ürünlerinden, %17,29'u hayvansal ürünlerden, %0,30'u ise bağcılıktan oluştuğu tespit edilmiştir. Araştırma bölgesinde incelenen işletmelerde, işletmeler geneli itibariyle ortalama tanmsal gelir 2 140 834 200 TL (5 843,25 $) olarak tesbit edilmiştir. Bu gelirin dağılımını gösteren Gini Oranı 0,5002'dir. Toplam aile geliri 2 254 656 400 TL (6 153,92 $) olup Gini Oram 0,4714'dir. Kişi başına düşen aile geliri 324 670 500 TL ( 886,16 $) olup Gini Oranı ise 0,4511 olarak bulunmuştur. Araştırma bölgesindeki işletmelerin ortalama mülk arazi genişliği 68,42 dekar ve Gini Oranı 0,3646; işletme arazisi genişliği 79,41 ve Gini Oram ise 0,3677 olarak saptanmıştır. Bulunan bu değerler işletmelerde gelirin dengeli dağılmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOCIO-ECONOMIC STRUCTURE AND INCOME DISTRIBUTION IN THE PLAIN FARMS IN ZİLE DISTRICT OF TOKAT PROVINCE H.Bahadır ARSLANKURT Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Departman of Agricultural Economi Supervisor: Doç.Dr. Yaşar AKÇAY Jury: Prof. Dr.Kemal ESENGÜN Assoc.Prof.Dr. Yaşar AKÇAY AssistProf. Dr. Gülten E. GÜMÜŞTEKİN In this study, socio-economic structure, income and land distribution in the plain farms in Zile district of Tokat province were determined. The data used in the study obtained from the 14 villages representing of the Zile plain got by survey from 90 farms determined by the proportionate stratified random sampling metod. Gross-Margin Analysis Method has been used for agricultural production branches. Also, agricultural farms have beeen dealed with a whole and yealy occupotion results were investigated,“Gini Ratio”and“Lorenz Curve”were used in the calculation of the income distribution. Acording to study results, for average of agricultural farms in the region was created by land products %82,41, dairy products %17,29 and viniculture %0,30. Income distribution of the farms was deteailed by agricultural income, total family income and per capita family income. In consequence of these criterion, it was determined that per capita agricultural average income was 2 140 834 200 TL(5 843,25 $), total family income was 2 254 656 400 TL(6 153,92 $) and average per capita family income was 324 670 500TL(886,16$). Gini ratio of the agricultural income, total family income and per capita family income was found 0,5002, 0,4714 and 0,4511, respectively. In the region, the size of average own land is 68,42 decars and the size of average farm land is 79,41 decars. Gini- ratio of the dispersion of own land and farm land were 0,3646 and 0,3677, respectively. Our study result show that income distribution in agricultural farms aren't balanced