İmmünofloresan (IF) yöntemi ile fasülye tohumlarında Pseudomanas syringae pv. phaseolicola aranması
Detection of Pseudomanas syringae pv. phaseolicola in bean seeds by immunofluorescence (IF) method
  1. Tez No: 109764
  2. Yazar: MEHMET BURÇİN MUTLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KIYMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: IF hücre boyama, IF koloni boyama, Pseudomonas s. pv. phaseolicola, Poliklonal Antiserum, IF cell staining, IF colony staining, Pseudomonas syringae pv. phaseolicola, Polyclonal antisera
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET 7; 10 9 föÇ Yüksek Lisans Tezi İMMUNOFLORESAN (TF) YÖNTEMİ İLE FASULYE TOHUMLARLNDA PSEUDOMONAS SYRİNGAE PV. PHASEOLİCOLA ARANMASI MEHMET BURÇİN MUTLU Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Kıymet GÜVEN 2001, 81 sayfa Pseudomonas syringae pv. phaseolicola fasulyelerde hale yanıklığı hastalığı etmeni tohumla taşman bir bitki patojenidir. Hastalık ülkemizde ve dünyanın bir çok bölgesinde büyük oranda verim kaybına yol açan önemli bir hastalıktır. Hastalığın önlenmesi için en ideal yöntem temiz tohumluk kullanmaktır. Bu nedenle tohumlardaki patojenin dcteksiyonu hastalığın kontrolü açısından son derece önemlidir. Bu çalışmada, fasulyelerde hale yanıklığı etmeni Pseudomonas syringae pv. phaseolicola' ya spesifik üç farklı poliklonal antiserum üretilmiştir. Bu antiserumlarm IF hücre boyama ve IF koloni boyama yöntemlerinde kullanılabilirliği referans kültürlerle yapılan çalışmalarla gösterilmiş, daha sonra da aynı yöntemlerle fasulye ununda bakteri deteksiyonu çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Fasulye tohumlarında bakteri deteksiyonu için IF hücre ve IF koloni boyama yöntemlerinin spesifisite ve hızlan açısından rutin testler için uygun olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis DETECTION OF PSEUDOMONAS SYRİNGAE PV. PHASEOLICOLA IN BEAN SEEDS BY IMMUNOFLUORESCENCE (IF) METHOD MEHMET BURÇİN MUTLU Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Biology Program Supervisor: Assoc. Prof. Kıymet* GÜVEN 2001, 81 pages Pseudomonas syringae pv. phaseolicota is a seedborne phytopathogenic bacteria that causal agent of Halo Blight disease of beans. Halo Blight is a disease which causes yield lost in our country and many region of world. Most ideal methods to prevent this disease is to use pathogen free seed. Therefore detection of pathogen in seed is most important for preventing this disease. In this study, three different polyclonal antisera were produced against to Pseudomonas syringae pv. phaseolicola which causal agent of halo blight Availability of this antisera in the IF cell staining and IF colony staining methods were evaulated by using reference cultures. Thereafter, detection of bacterium in bean flour was determined by using the same methods.