Kolza yağlı tohumunun yavaş, hızlı ve hidrojen pirolizi
Slow, fast and hydrogen pyrolysis of rape seed
- Tez No: 109771
- Danışmanlar: PROF.DR. CANAN CABBAR, PROF.DR. ERSAN PÜTÜN, PROF.DR. Ö. METE KOÇKAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kolza Tohumu, Piroliz, Biyokütle, Sentetik Yakıt, Rape Seed, Pyrolysis, Biomass, Synthetic Fuels
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
ÖZET Doktora Tezi KOLZA YAĞLI TOHUMUNUN YAVAŞ, HIZLI ve HİDROJEN PİROLİZİ rWî FMftKAv T*c VOKSöCöCrctİm kurulu ÖZLEM ONAY ?OKÜMAKTASYON MERKEZİ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ö. Mete KOÇKAR 2001,192 sayfa Bu çalışmada, kolza (Brassica napus) yağlı tohumlarının farklı koşullarda pirolizi gerçekleştirilmiştir. Deneyler dört farklı reaktörde, yavaş, hızlı, ani ve hidrojen piroliz koşullarında yürütülmüş, piroliz sıcaklığı, ısıtma hızı, parçacık boyutu, sürükleyici gaz akış hızı ve hidrojen basıncı gibi piroliz değişkenlerinin, piroliz ürün verimleri üzerine etkisi belirlenmiştir. Ayrıca, çalışmalarda elde edilen sıvı ürünlerin spektroskopik ve kromatografik yöntemlerle yapısı araştırılmıştır. Yapılan çalışmalarda en yüksek sıvı ürün verimlerine ani piroliz koşullarında %75 ile 550-600°C piroliz sıcaklığında, sürükleyici gaz atmosferinde ve hidrojen-piroliz çalışmalarında %84 ile 550 °C piroliz sıcaklığında, 150 bar hidrojen basıncında ulaşılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, elde edilen sıvı ürünün yenilenebilir enerji ve kimyasal hammadde kaynağı olarak kullanılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis SLOW, FAST AND HYDROGEN PYROLYSIS OF RAPE SEED ÖZLEM ONAY Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Chemical Engineering Program Supervisor: Prof.Dr. Ö.Mete KOÇKAR 2001,192 pages In this thesis, slow pyrolysis, fast pyrolysis, flash pyrolysis and hydrogen pyrolysis experiments have been conducted on a sample of rape (Brassica napus) seed. The experiments were performed in four different retort to investigate, particularly, the influence of pyrolysis temperature, heating rate, particle size, sweep gas velocity and hydrogen pressure on the pyrolysis product yields. In addition, the pyrolysis oil obtained at the different conditions were characterised by using spectroscopic and chromatographic techniques. The maximum oil yields of 75% and 84% were obtained at the flash pyrolysis with pyrolsis temperature of 550-600°C, sweeping gas flow rate of 100 cm3min"1 and at hydrogen pyrolysis with pyrolysis temperature of 550°C, hydrogen pressure of 150 bar, respectively. The chemical characterisation has shown that the oil obtained from rape seed can be used as a renewable fuel and chemical feedstock.