Çeşitli çevresel kirleticilerin gammarus pulex glutatyon redüktaz enzimi üzerindeki biyokimyasal etkileri
Biochemical effects of various environmental pollutions on glutathione reductase enzyme in gammarus pulex
  1. Tez No: 109793
  2. Yazar: İSMAİL POYRAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. MEHTAP KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glutatyon redüktaz, Gammarus pulex, Kurşun, Metal iyonları, EDTA, Glutathione reductase, Gammarus pulex, Lead, Metal Ions, EDTA
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu tezde ağır bir metal olan kurşunun sucul bir Amphipod olan Gammarus pulexfdeki glutatyon redüktaz enzimi üzerine etkileri incelenmiş, enzimin biyokimyasal ve kinetiksel analizleri yapılarak sucul kirliliğin ölçülmesinde bir biomarker olarak kullanılıp kullanılamayacağı araştırılmıştır. Enzimin farklı NADPH konsantrasyonlarına göre Km değeri 129,03 uM bulunmuştur. Ayrıca bazı metal iyonları (Cu+2, Mg+2, Zn+2) ve EDTA'nın enzim aktivitesi üzerine etkileri incelenmiş ve bu iyonların enzim aktivitesini düşürme etkisi Zn+2 > Mg+2 > Cu+2 olarak bulunmuştur. EDTA'nın enzim aktivitesini önemli derecede inhibe ettiği saptanmıştır. Gammarus pulex glutatyon redüktazı saflaştırılarak SDS-PAGE analiz yöntemiyle molekül ağırlığı 54-56 kda. olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the effects of lead, a heavy metal, on glutathione reductase in Gammarus pulex, an aquatic organism, have been investigated and also, glutathione reductase enzyme was studied as a biomarker for aquatic pollution by biochemical and kinetical methods. Km of enzyme according to different NADPH concentrations has been found as 129,03 uM. Besides, the effects of some metal ions (Cu+2, Mg+2, Zn+2) and EDTA on enzyme activity have been studied and decreasing effect of this ions on enzyme activity has been found as Zn+2 > Mg+2 > Cu+2. Glutathione reductase of Gammarus pulex has been purified and their molecular weight has been determined as 54-56 kda. by SDS-PAGE analysing method.