Matrisler ailesinin gürbüz kararlılığı problemleri
The problems of robust stability of matrices family
- Tez No: 109792
- Danışmanlar: VAKIF CAFEROV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kararlı Matrisler, Matrislerin Konveks Kom binasyonu, Gürbüz Kararlılık, Kuadratik Kararlılık, Oyun Teorisi, Stable Matrices, Convex Combinations of Matrix, Ro bust Stability, Quadratic Stability, Came Theory
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MATRİSLER AİLESİNİN GÜRBÜZ KARARLILIĞI PROBLEMLERİ ÖZLEM AVUL ESEN Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Matematik Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Vakıf Caferov 2001 Bu tez çalışmasında, matrisler ailesinin gürbüz ve kuadratik karar lılığının bazı problemleri ele alınmıştır. Matrislerin konveks kombinasyonunun gürbüz ve kuadratik kararlılığı için gerekli ve yeterli koşullar verilmiştir. Poli- nomlar ailesinin gürbüz kararlılığı teorisindeki bazı sonuçların (kenar teoremi, hiperdörtgen için uç nokta teoremi, v.s.) matrisler ailesi için geçerli olmadığına dair karşıt örnekler verilmiştir. Gürbüz kararlılık ve kuadratik kararlılık prob lemlerinin oyun teorisi ile bağlantıları gösterilmiştir. Tez çalışmasında çok sayıda açıklayıcı örnekler de verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis THE PROBLEMS OF ROBUST STABILITY OF MATRICES FAMILY ÖZLEM AVUL ESEN Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Mathematics Program Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Vakıf Caferov 2001 In this thesis, some problems of stability of matrix family are consi dered. Necessary and sufficient conditions for robust stability and quadratic stability of convex combination of matrices are given. Counter examples which are directly motivated by the results in the polynomial case (edges theo-rem, extremal points theorem for hyperrectangle, etc.) are also provided. These counter examples illustrate the fundamental differences between the poly nomial stability problem and the matrix stability problem. A game theoretic approach is considered to analyse the relationship between the quadratic and robust stability problems. Results are illustrated by several examples.