Mikrobiyal transformasyon ile gıda katkı maddesi üretimi
Production of food additive by microbial transformation method
- Tez No: 109797
- Danışmanlar: PROF.DR. MERİH KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Biyotransformasyon, terpen, uçucu yağ, aroma, mentol, Biotransformation, terpene, volatile oils, flavour, menthol
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Gıda Maddelerine çeşitli fonksiyonel özelliklerini modifiye etmek ve raf ömürlerini arttırmak için çeşitli gıda katkı maddeleri kullanılmaktadır. Uçucu yağlarda katkı maddesi olarak çeşitli gıdalara konulmaktadır. Son yıllarda tüketicilerin doğal ürünlere olan talebi giderek artmaktadır. Biyoteknolojik yöntemlerden olan biyotransformasyon ile elde edilen ürünlerde doğal olarak kabul edilmektedir. Günümüzde bakteri, maya ve küflerin kullanıldığı biyotransformasyon işlemlerinde elde edilen maddelerin insan sağlığına zarar vermediği bilinmektedir. Bu yüzden biyotransformasyon ile pek çok gıda katkı maddesinin üretimi sağlanabilir. Ancak Türkiye' de bu konuda yapılan çalışmalar yeterli düzeyde değildir. Bu çalışmada öncelikle, başlangıç maddesi menton, mentol, limonen ve nane yağları olan ortamlarda mikroorganizmalar ile biyotransformasyon işlemi gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Biyotransformasyon işleminde 18 mikroorganizmadan 10 tanesinin biyotransformasyon yaptığı saptanmıştır. Bu mikroorganizmalar ile elde edilen ürünlerden Mı ve Mı metabolitleri elde edilmiştir. Ancak bu metabolitler tanımlanamamıştır. Aspergillus ııiger tarafından mentondan mentofuran elde edilmiştir. İzolat 5 ile mentondan mentol elde edilebilmiştir. Uçucu yağların kullanıldığı biyotransformasyon çalışmalarında sonuç alınamamıştır.
Özet (Çeviri)
Various additives are used in food substances in. order to modify their functional properties and to make them long lived. Volatile oils are also used as additives in various food substances. In recent years, the demand of consumers for natural products has been increasing. Biotransformation one of the methods of biotechnology is considered as a natural product. Substances produced from biotransformation process, in which the bacteria, yeast and moulds are used, are known as harmless for the human health. For this reason, it can be said that the production of many food additive substances can be done by biotransformation. However, it can also be said that the studies done in Turkey and also in the world about this subject are not enough. In this study, mainly biotransformation process is tried by using microorganisms and it is determined that ten microorganisms out of eighteen did biotransformation. Mi-Mn metabolites are produced with the products produced from these microorganisms. However, these are not defined. Menthofurane is produced from Menthone by using Aspergillus niger. Menthole is produced from Menthone by using Penicillium expensum-2. Biotransformation did not take place when the volatile oils are used.