Yer ve duvar karosu sırlarında pigmentlerin kararlılığı üzerine araştırmalar
- Tez No: 109796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Pigment, Matte glazes, Opaque glaze, Transparant glaze, Colour
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi YER VE DUVAR KAROSU SIRLARINDA PİGMENTLERİN KARARLILIĞI ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR ŞEBNEM GÜNER DÖĞEROĞLU Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Seramik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman:Doç.Dr.Ferbat KARA 2001 Endüstriyel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak seramik alanında dünyada ve ülkemizde hızlı bir ilerleme görülmektedir. Renkli sırlar genellikle sıra renk veren basit metal oksitlerin veya birkaç metal oksidin birleştirilmesi ile elde edilen seramik pigmentlerin sıra ilavesi ve çok iyi dağılması ile elde edilirler. Pigmentlerden istenen, gerçek sır içeriğinde çözünerek değil dağılarak renk vermeleridir. Bu nedenle pigmentlerin sırla etkilenmemesi, yüksek sıcaklıklarda kararlı olması ve fınn atmosferinden etkilenmemeleri gerekir. Bu çalışmada, üretilen pigmentlerin farklı kompozisyonlardaki sırlar içerisindeki kararlılığı incelenmiştir. Aynı zamanda endüstriyel alanda kullanılmakta olan benzer pigmentlerde araştırılmış ve bu pigmentlerin kararlılığı da incelenerek karşılaştırılmalar yapılmıştır. Anahtar ke!imeIer:Pigment, Mat sır, Opak sır, Transparent Sır, Renk
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis INVESTIGATIONS ON THE STABILILITY OF PIGMENTS IN WALL AND FLOOR TILE GLAZES ŞEBNEM GÜNER DÖ?ERO?LU Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Sciences Ceramic Engineering Program Supervisor:Assoc.Prof.Ferhat KARA 2001 In line with industrial and tecnological developments, ceramic industry in Turkey has been experiencing a dramatic growth. Coloured glazes are produced by adding oxide pigments into a base glaze compositions. Requirement from pigments is that they should be dispersed finely in the glaze and should not be dissolved for maximum colour strength. Therefore, pigments should not interact with the glaze, be stable at hihg temperetures and not be affected by furnace environment. In this study, pigments prouced in the Department of Ceramic Engineering laboratories were incerporated to opaque, transparent and matte glazes. Colour development and colour strength of these pigments were compared with commercially avaible ones.