Konjoint analizi tekniğinin pazarlama araştırmalarında kullanım olanakları ve bir uygulama
The Usage of conjoint analysis in marketing research and an application
  1. Tez No: 109817
  2. Yazar: HARUN SÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERSOY CANKÜYER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Conjoint Analysis, Preferences of Consumer, Simulation
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 183
Özet
ÖZET Doktora Tezi KONJOİNT ANALİZİ TEKNİĞİNİN PAZARLAMA ARAŞTIRMALARINDA KULLANIM OLANAKLARI VE BİR UYGULAMA HARUN SÖNMEZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Ersoy CANKÜYER 2001 Bu tezde, üretim programlarına alınması düşünülen ürünlere veya mevcut ürünlere fayda katmak için kullanılan ve etkin bir ürün tasarımı oluşturabilmek amacı ile son yıllarda geliştirilmiş olan konjoint analizi incelenmiş ve diğer çok değişkenli teknikler arasındaki yerine ve önemine değinilmiştir. Konjoint analizi, çok değişkenli bir pazar araştırma tekniği olup, tüketicilerin kullanım alışkanlıkları ve tercihlerinde meydana gelen değişmeleri de ortaya çıkarmaktadır. Uygulamada Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesindeki akademik personelin ev için bir bilgisayar seçerken en fazla önem verdikleri özellikler ortaya çıkartılmıştır. Yapılan benzetim çalışmasında ise, ekonomik, ofis ve profesyonel pakete indirgenmiş bilgisayar konfigürasyonları arasından tüketici tercihlerine göre hangisinin daha çok talep edileceği belirlenmiş ve bu tercihlere göre pazardaki şirketlerin bilgisayar satış kampanyalarında hangi bilgisayar konfigürasyonlarına önem verebileceği vurgulanmıştır. Anahtar Kelimeler : Konjoint Analizi, Tüketici Tercihleri, Benzetim
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE USAGE OF CONJOINT ANALTSIS IN MARKETING RESEARCH AND AN APPLICATION HARUN SÖNMEZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Statistics Program Supervisor : Prof. Dr. Ersoy CANKÜYER 2001 In this thesis, conjoint analysis a recently developed technique, to create some benefits to the future products or to the products already in the process line and to help having an efficient product design is investigated and also its importance among the multivariate techniques is discussed. Conjoint analysis is a multivariate marketing research technique. Conjoint analysis also reveals the change in the consumer consuming behaviours and their preferences. In the application, the most important factors effecting to buy a home PC for the academic staff working in the Faculty of Science of Anadolu University are investigated. With a simulation, the most likely computer configuration, as classified in economical, office, and professional, to be preferred according to consumer preferences is decided and according to these preferances which computer configurations could be emphasised by the companies in the market in their sale campains is shown.