Kümeleme analizi ile Avrupa Birliği'ne aday ülkelerin ekonomik durumlarının incelenmesi
Economical survey of candidate countries of European Union using cluster analysis
- Tez No: 109823
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FUAT YÜZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Kümeleme Analizi, Avrupa Birliği, Aday Ülkeler, Cluster Analysis, European Union, Candidate Countries u
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
ÖZET KÜMELEME ANALİZİ İLE AVRUPA BİRLİĞİ'NE ADAY ÜLKELERİN EKONOMİK DURUMLARININ İNCELENMESİ Levent TERLEMEZ Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsi İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Ali Fuat YÜZER 2001 Avrupa Kıtası'nda birlik fikri, dünya üzerinde siyasi ve ekonomik bir güç olma yolunda ilerlemektedir. Bu birleşme, ortaya çıkabilecek problemlerin üstesinden gelebilmek için birleşebilen, yeni teknolojileri ve bilgiyi paylaşabilen, rahat ve güvenli bir yaşam olan, güçlü ve istikrarlı ekonomiye sahip ülkeler yaratmak için yapılmaktadır. Birliğin gelişme aşamasında karşılaşılan bir çok problem birlik düşüncesi yardımıyla aşılmıştır. Avrupa Birliği'nin şimdiki amacı bu düşünceyi tüm Avrupa'ya yaymak. Bu nedenle, Türkiye, Malta, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve 10 Doğu Avrupa Ülkesini Avrupa Birliği'ne aday ülke olarak ilan etti. Bu ülkeler içerisinden, ekonomik ve siyasi kriterleri daha çabuk yerine getiren ülkeler Birliğin yeni ülkeleri olma hakkını elde edecekler. Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği'ne üye ülkeler ve üyelik başvurusu yapan aday arasındaki temel makro ekonomik göstergeler açısından benzerliklerini ortaya koymak, homojen ülke kümelerini belirlemek ve Türkiye'nin bu kümelerden hangisinde yer alacağını belirlemektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ECONOMICAL SURVEY OF CANDIDATE COUNTRIES OF EUROPEAN UNION USING CLUSTER ANALYSIS Levent TERLEMEZ Anadolu University Graduate School of Natural and Applied Science Statistics Program Supervisor: Prof. Ali Fuat YUZER 2001 The Union Idea that came out in Europe, is becoming a political and an economical power in the World. This entegration is to provide countries able to corporate to cope with problems, share new technologies and information, a comfortable and safe lifestyle with a powerful and stable economy. The various problems that appear during the devolopment phase of the Union are solved with the help of the Union Idea. The European Union's present objective is to disperse this idea to whole Europe. So, Including Turkey, Malta, Southern Section of Cyprus and 10 Eastern European Countries is declared as candidate country. Among these countries which can accomplish the economical and political criteria more quickly, will have the chance of being a member of the Union. The purpose of this study is to analyze the economical similarities between member and of the European Union and newly applied countries by using basic economical indicators and to determine homogenous country clusters and Turkey's place in these clusters.