Bazı olasılık dağılımlarının fonksiyonlarının ölçekli çizimi için bilgisayar programı
A computer program for a scaled drawing of the functions of some probability distributions
  1. Tez No: 317941
  2. Yazar: GÜLSÜM ÖZEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEFARUK HAKTANIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Olasılık dağılımları, Olasılık Yoğunluk Fonksiyonu, Uygunluk Testleri, PDS07, EASYFIT, Probability Distributions, Probability Density Function, Goodness-of-fit tests, PDS07, EASYFIT
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Yapı mühendisliğinde, su kaynakları mühendisliğinde ve mühendislik hidrolojisinde istatistiksel yöntemler yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu yöntemler kapsamında rastgele değişken tanımında bazı hidrolojik büyüklüklerin olasılıklarına karşılık boyutlarının hesaplanması gerekmektedir. Bu işlem, o rastgele değişkenin uygun bir olasılık dağılımı kullanılarak yapılmaktadır.Bu tezde; inşaat mühendisliği ve su kaynakları mühendisliğinde yaygın olarak kullanılan birkaç dağılımı kapsayan, rastgele değişkenin elde mevcut kaydedilmiş örnek serisine dağılımlardan daha uygununu seçmek için uygunluk testleri yapan ve örnek seri relatif frekans histogramı ile olasılık dağılımlarının olasılık yoğunluk fonksiyonlarını ölçekli olarak çizdiren bir bilgisayar programı geliştirilmiş ve bazı örnek serilere uygulanmıştır.Probability Distribution's 2007 (PDS07) adını taşıyan bu program ile EASYFIT Paket Programı karşılaştırılmıştır.Sonuç olarak; her iki programda kullanılan dağılımlar, uygunluk testleri ve elde edilen grafikler karşılaştırılmış, PDS07 programının EASYFIT ticari paketine göre eksik ve üstün kısımları tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Statistical methods are applied widely in construction engineering, water resources engineering, and hydrological engineering.Within the scope of these methods, magnitudes of some hydrological random variables versus predefined probabilities need to be calculated. This procedure is carried out using a probability distribution suitable for the random variable considered.In this thesis, a computer program covering a few probability distributions used widely in civil engineering and water resources engineering, which performs goodness-of-fit tests to determine the more suitable distributions and draws the scale-adjusted probability density function of all of these distributions together with the histogram of the observed elements of a recorded sample series, is developed.The developed program, which is named PDS07, is applied on many recorded sample series and its results are compared with the package program known as EASYFIT.As a result, the capabilities and performance of the developed program are evaluated in a comparative way versus those of the commercial package EASYFIT, and it is determined that as there are some drawbacks, there are yet some advantages of PDS07 over EASYFIT.